El barri de la Trinitat Nova ja ha dit l’adeu definitiu a l’aluminosi. Els darrers blocs afectats d’aquesta patologia estructural han caigut a terra durant els enderrocs que van començar abans de l’estiu. Ara, els dos solars nous obren un nou episodi al barri amb la construcció de promocions d’habitatge fora ja del procés de reallotjament dels veïns afectats i la urbanització de noves places, carrers i espais públics.

Els darrers enderrocs, de tres edificis situats al carrer de Platja d’Aro i un bloc situat al carrer de Palamós, van començar al juliol amb retard. Feia més de dos anys que els veïns afectats pel procés de remodelació del barri van ser reallotjats a les noves promocions d’habitatge. Va ser llavors, el 2017, quan es van enderrocar els blocs del carrer de S’Agaró, però aleshores els de Platja d’Aro i Palamós van quedar pendents. Finalment ja han caigut a terra.

Projectes per al futur

Els veïns esperen ara que les administracions urbanitzin ràpidament els solars que han quedat buits en aquesta banda del barri. En alguns casos, està previst que s’hi construeixi habitatge protegit o cooperatiu. També s’hi han projectat una gran plaça i una zona verda.

Gairebé 30 anys d’aluminosi

El procés de remodelació de la Trinitat Nova va començar l’11 de novembre del 1990, quan es va detectar aluminosi en gairebé un miler d’habitatges del barri construïts durant el franquisme. Nou anys després, els veïns van aconseguir un acord amb la Generalitat i l’Ajuntament per remodelar el barri.

El pla era que, en sis anys, s’haguessin reallotjat les famílies afectades, enderrocant els edificis vells i substituint-los per uns de nous amb millors condicions. El setembre del 2001 es van produir els primers enderrocs, i l’estiu següent es van poder veure els fonaments dels primers 60 habitatges. Mentrestant, els veïns malvivien en uns pisos que s’aguantaven amb puntals i que tenien esquerdes i despreniments. El 2003 es van donar les primeres claus. Fins al 2015, es van reallotjar 500 famílies. El 2017 es van lliurar els darrers parells de claus, que van posar fi al problema de l’aluminosi.