La rambla de Mar es va projectar en plena transformació olímpica de la ciutat. Es va preveure per primera vegada al Pla Especial del Port Vell del 1989, en què ja es parlava d’un futur enllaç entre els molls de Bosch i Alsina i el d’Espanya on hi hauria, a més, la possibilitat d’encabir-hi usos comercials.

Cinc anys més tard, el 24 de setembre del 1994, es va acabar convertint en una realitat. Es va inaugurar la rambla de Mar, una enorme passarel·la de fusta sobre les aigües que dibuixava una forma sinuosa. La van dissenyar els arquitectes Helio Piñón i Albert Viaplana, que van idear un pont llevadís que permet el pas de les embarcacions de la dàrsena nacional marina.

rambla de Mar

En aquella època, el primer tinent d’alcalde del govern municipal de Pasqual Maragall era Lluís Armet. Després de la recuperació de 4,5 km de platges per al ciutadà, explica, es volia també guanyar espai públic en terreny portuari. El Ministeri de Foment, recorda, va veure amb bons ulls una operació que els serviria per donar un nou ús al moll d’Espanya.

“Molls com el d’Espanya eren espais infrautilitzats o utilitzats per unes activitats que anaven a la baixa. En caure aquest ús era bo plantejar-se el seu retorn a la ciutat.”

La secretària general del consell de Gerència Urbanística del Port Vell, Àngels Rodrigo, també va ser en aquella inauguració. Va suposar, diu, un punt d’inflexió, cap a millor, d’aquesta zona marítima. La demostració que va ser una bona idea són els milions de persones que travessen la passarel·la anualment.

“Els ciutadans havien de donar la volta per la Vila Laietana per arribar al Moll d’Espanya, que a més estava tancat al públic. La inauguració de la rambla de Mar va ser un èxit espectacular”.

Un any després, el 1995, es va inaugurar també el Maremagnum, un complex d’oci i de compres que, amb els seus alts i baixos, ha sobreviscut amb relatiu èxit fins l’actualitat. L’homicidi de Wilson Pachecho va conduir a una transformació de la zona d’un model d’oci nocturn cap a un altre d’oci diürn. Des de llavors el nombre de visitants s’ha recuperat i ja supera els 11 milions. Amb l’Imax i els multicines tancats, l’Aquàrium és ara l’altre pol d’atracció del moll. El visiten un milió i mig de persones l’any.

Compara el mapa actual amb l’històric

Aquesta eina de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya permet comprar mapes de la ciutat de diverses èpoques. Es pot veure el moll d’Espanya abans de la seva transformació a partir de la inauguració de la rambla de Mar.