Passeig martítim al capvespre
Foto: Xavi Calvo

(ACN) El cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, considera lògic pensar en mesures per reduir el risc de contagi a Barcelona, restringint llocs de concentració de joves, d’esbarjo i “determinades situacions d’oci nocturn“. Això, en un context en què ha remarcat que els positius van augmentant i en què encara no es pot veure si les mesures preses a l’Hospitalet poden ajudar a reduir la tendència.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Trilla ha afirmat que si els brots es descontrolen i hi ha transmissió comunitària sostinguda “no serà la mateixa situació que a l’inici”, perquè la ciutadania ja sap quines són les mesures que ha de prendre i els hospitals estan més ben preparats. Ara bé, ha reconegut que seria “una molt mala notícia, perquè voldria dir que el virus s’ha avançat, que s’ha perdut el control i que tornem a les mesures de confinament”. Seria un “fracàs de l’estratègia de contenció”, ha conclòs.

D’altra banda, l’epidemiòleg creu que cal un lideratge a Salut Pública per muntar una “bona resposta” contra la covid-19. Després de la sortida de Joan Guix com a secretari per problemes de salut, Trilla ha indicat que “cal una figura, algú, un equip petit però amb algun lideratge que pugui posar les coses en ordre i ajudar a dir: ‘Això es fa així. Aquí falta això. Aquest sistema informàtic no funciona’… I tenir tots els recursos que fessin falta, que tampoc no són tan extraordinaris, per muntar una molt bona resposta”.

“Hi ajudarem tots. Potser no ens hem coordinat prou bé i el resultat no és l’òptim”, ha dit Trilla fent també autocrítica. Ha constatat que tot i que molts brots s’han pogut contenir, quan han augmentat els casos ha quedat clar que “el sistema de contenció no està prou preparat”. Ha reconegut que la situació del rastrejament és preocupant, però ha insistit que cal unitat per solucionar-ho, treballant totes les administracions i professionals. “El que no pots tenir és una primera línia de defensa on hi hagi forats o que no hi hagi coordinació entre determinades àrees de l’Administració”, ha avisat.