La Comissió Europea ha emès un comunicat en què amenaça diverses ciutats d’Espanya, Alemanya, França, el Regne Unit i Itàlia a portar-los al Tribunal de Justícia de la UE si no es comprometen a abaixar els nivells de contaminació en dos mesos. Tot i que correspon als governs dels estats prendre aquestes mesures, la Comissió insta les regions i ciutats a fer més esforços per reduir la contaminació i complir així la normativa europea. La CE alerta que si no es prenen mesures en un termini de dos mesos, la Comissió podria portar el cas al Tribunal de Justícia de la UE.

La CE parla d'”última advertència” després que aquests països hagin incomplert reiteradament els límits de contaminació atmosfèrica de diòxid de nitrogen. Això, segons la institució, fa que més de 400.000 ciutadans europeus morin prematurament.

Alemanya és el país que acumula més zones d’alta contaminació, 28, amb ciutats com Berlín, Munic, Hamburg i Colònia. França se situa en segon lloc, amb 19 zones que afecten ciutats com París, Marsella i Lió; en el cas del Regne Unit s’hi inclouen Londres, Birmingham, Leeds i Glasgow.; a Itàlia destaquen Roma, Milà i Torí; i a Espanya, a més de Barcelona, també hi ha Madrid.