A Barcelona es podrien evitar 1.379 morts cada any degudes a la contaminació si es complissin els nivells que marca l’Organització Mundial de la Salut. I en un escenari encara millor, si la ciutat mantingués els nivells de contaminació de la ciutat europea amb l’aire més net, s’haurien evitat les morts de 4.331 barcelonins provocades tant per la contaminació per partícules fines (PM2,5) com per diòxid de nitrogen (NO2). És el resultat d’un estudi de l’ISGlobal que ha mesurat la contaminació de més de 1.000 ciutats europees.
L’estudi també ha fet un rànquing de les ciutats europees amb més defuncions atribuïbles a la contaminació. La que té més morts a conseqüència de la contaminació per diòxid de nitrogen és Madrid, on un 7 % de les morts naturals són causades per la contaminació. Barcelona i l’àrea metropolitana ocupen el sisè lloc en mortalitat per NO2 entre les més de 1.000 ciutats europees analitzades. Aquesta posició s’atribueix al trànsit de vehicles privats, però també a la situació geogràfica i a altres factors, com l’ús d’energies contaminants i d’infraestrucures com ara el port.
En conjunt, l’estudi destaca que si totes les ciutats analitzades complissin amb els nivells de PM2,5 i NO2 establerts per l’OMS es podrien evitar 51.000 morts per partícules i 900 per diòxid de nitrogen. Si totes les ciutats complissin els registres de la qualitat de l’aire de les ciutats menys contaminades se salvarien més de 200.000 vides.
Impactar en les polítiques públiques
Sasha Khomenko, primera autora de l’estudi, assegura que no es mostra sorpresa per les dades, que ja s’esperaven dolentes. “Esperem que les administracions locals puguin utilitzar aquestes dades per posar en marxa polítiques de planificació urbana i de transport encaminades a millorar la salut de les persones”, comenta Mark Nieuwenhuijsen, autor sènior de l’estudi.
Aquesta és la primera vegada que s’estudia la contaminació en més d’un miler de ciutats. També és el primer estudi d’un conjunt d’anàlisis que tenen per objectiu comprovar com impacten en la salut factors ambientals propis de l’entorn urbà com són la contaminació de l’aire, el soroll, la manca d’accés als espais verds, l’efecte illa de calor, etc. Els resultats es poden consultar al web www.isglobalranking.org.