El govern de la Generalitat de Catalunya declararà l’alerta per sequera a la conca Ter-Llobregat aquest dimarts, amb restriccions d’aigua a Barcelona. Segons ha confirmat a Catalunya Ràdio la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, la situació “és preocupant”, però ha aclarit que “l’aigua de boca està més que garantida“.

L’alerta es declararà coincidint amb la reunió del Consell Executiu. D’aquesta manera, segons Jordà a Catalunya hi haurà 26 comarques en alerta i un total de 150 municipis, amb 6,5 milions de persones afectades.

Les restriccions d’aigua a Barcelona per la sequera

La declaració d’alerta implica la reducció de l’ús de l’aigua per a reg agrícola ( un 25 %), per a usos ramaders (10 %), per als industrials (5 %), per a usos recreatius que impliquin reg (30 %) i per a altres usos recreatius (5 %).

Jordà ha aclarit que la fase d’alerta no implica restringir l’aigua en l’àmbit domèstic, però creu que cal iniciar les limitacions perquè “tota l’aigua que estalviem avui, la tindrem per demà”. Ha detallat que cada català gasta de mitjana 130 litres per dia i que durant aquest estiu aquesta quantitat ha crescut un 10 %.

El Pla especial d’actuació en situació d’alerta i eventual sequera (PES), estableix diverses etapes: normalitat, prealerta, alerta, excepcionalitat i emergència.