mossos d'esquadra segona nit aldarulls barcelona pablo hasel

(ACN) L’Audiència de Barcelona ha condemnat un jove de Premià de Dalt a tres anys i un dia de presó per llençar ampolles contra els Mossos d’Esquadra. Va ser, segons la sentència, en la manifestació contra l’empresonament de Pablo Hasél del 18 de febrer del 2021, una nit que va acabar amb vuit persones detingudes. El tribunal, però, considera que la pena és “possiblement excessiva per a la conducta de l’acusat“, a qui li recorda que li queda la via de l’indult.

L’Audiència l’ha condemnat per un delicte d’atemptat, però l’ha absolt de desordres públics. A un altre acusat en el mateix procés l’absol de tots dos delictes, ja que constata que no ha quedat provat que llencés pedres directament contra els agents, sinó només contra les furgonetes policials. La fiscalia demanava penes de presó de sis anys pels dos delictes.

“Plena credibilitat” a la versió policial

Els fets van tenir lloc després d’una concentració per protestar contra l’empresonament de Hasél, a la plaça de Tetuan, cap a les 20 hores. Segons la sentència, alguns grups es van dirigir cap a la delegació del Govern espanyol, al carrer de Mallorca, i es van produir incidents violents, amb barricades. Al passatge de Pla, un grup va llençar pedres contra les furgonetes i, després de la primera detenció, també objectes contra agents dels Mossos, entre els quals ampolles.

L’Audiència dona “plena credibilitat” a les declaracions dels policies, que considera que van declarar “de forma coherent, ferma i coincident”. Remarca que perquè una declaració resulti “fiable i suficient per fundar en ella una condemna penal no és necessari que el testimoni sigui capaç de recordar amb precisió totes les circumstàncies”. I afegeix: “En realitat, una excessiva precisió resulta sospitosa, doncs ni la percepció ni la memòria humana són exactes i completes”.

Pena “possiblement excessiva”

Segons l’article 550.2 del Codi penal, el delicte d’atemptat es castiga amb penes d’entre sis mesos i tres anys, però el fet d’utilitzar objectes perillosos aplica la pena superior. L’Audiència apunta que no pot imposar una pena inferior, tot i admetre que tres anys i un dia de presó és una pena “possiblement excessiva per a la conducta de l’acusat, a qui queda la via de l’indult”. En aquest sentit, Alerta Solidària, que exerceix la seva defensa, ha considerat aquest comentari “prepotent i humiliant”. Es pot presentar recurs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).