La Federació de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB) reclama a l’Ajuntament que prohibeixi l’ús de les estufes a les terrasses de bars i restaurants aquest mateix hivern. Tot i que l’ordenança de terrasses  ja preveu la restricció d’aquests elements a partir de l’1 de gener del 2025, l’entitat recorda en un comunicat que el desembre del 2022 el ple municipal va acceptar revisar els terminis d’aquesta prohibició. Per això, ara reclama al consistori que l’avanci i que aquest mateix hivern ja no es puguin instal·lar.

Una mesura “inútil i contaminant”

Al comunicat, la FAVB assegura que la mesura d’instal·lar estufes a les terrasses, ja siguin elèctriques o de gas, “no té cap sentit” i que, a més, “és inútil i contaminant”. Afirma que “tothom espera que faci una mica de fred per salut i per motius mediambientals” i recorda que, fins i tot, en cas que les temperatures siguin extremes”, els interiors dels locals estan, en general, perfectament preparats i aclimatats per fer-hi front”.

Finalment, afegeix que en cas de voler estar al carrer, “la solució és senzilla: amb la jaqueta i una manta a les cames”. Afirma que això és el que es fa a molts llocs d’Europa, on fa més fred que a Barcelona i posa com a exemple les ciutats de París o Copenhaguen.

Els restauradors volen que es mantinguin

La plaça Reial és un dels punts ple de terrasses que, durant la primera setmana de novembre, ja tenen instal·lades les estufes. Tots ells coincideixen a dir que és un atractiu per atreure la clientela. “La gent pregunta si hi ha estufes, per treure-les. Seuen si tenim l’estufa”, assegura l’Ana, encarregada del restaurant MariscCO. Si no les instal·len, no aconsegueixen omplir la terrassa.

Segons la Isabel, cambrera de l’Ambos Mundos, les estufes també inciten als clients a romandre més estona a la taula i consumir més. “La gent demana un cafè o unes tapes i es queden molta estona, perquè busquen la calor”. A més, no és optimista amb la futura prohibició d’aquesta pràctica: “Penso que tindríem molta menys gent, això ajuda molt a que la gent vingui. És necessari pel client i per a nosaltres també”, afegeix.