La majoria d’homes agressors que han seguit i finalitzat una teràpia al Servei d’Atenció a Homes (SAH) aconsegueixen reduir la violència física o psicològica cap a les parelles o exparelles. A més, aconsegueixen canviar determinades creences sexistes, que són l’origen d’aquestes violències. Ho avalen els darrers cinc anys d’aquest servei públic, creat fa una dècada i adreçat a homes majors de 21 anys que exerceixen o han exercit violència masclista en qualsevol dels seus àmbits (física, psicològica o sexual). Segons Esteve Segura, responsable del SAH, el fet que els homes hi acudeixin voluntàriament ja és un pas per voler canviar i millorar la seva relació personal amb les dones. A banda, els usuaris, recorda Esteve, adquireixen un compromís més enllà del treball que fan al Servei d’Atenció a Homes (SAH).

Un any de tractament

Els usuaris del servei segueixen un tractament d’un any que inclou 32 sessions grupals en les quals es treballen la gestió de les emocions i la història de la vivència de la violència, entre altres aspectes. Puntualment, es fan teràpies individuals: una a l’inici, en què s’acompanya l’agressor a identificar la violència, i d’altres després d’haver finalitzat el treball per fer seguiment dels canvis. En aquests casos sovint també hi intervenen les parelles. En Manel, un usuari del SAH de 5o anys amb qui ha pogut parlar betevé, assegura que el tractament en grup és clau “perquè pots parlar obertament de tot i uns ens nodrim dels altres”. A més, diu, “empatitzes i et reconeixes en l’experiència de l’altre”. L’objectiu, en el seu conjunt, apunta Esteve Segura, és aprendre a construir relacions lliures de violència. Això, afegeix, tindrà un impacte positiu en les persones que les pateixen, és a dir, les dones i els seus fills. 

El perfil dels usuaris

Segons l’Enquesta de violència masclista de Catalunya (2016) els homes que han passat pel SAH tenen una mitjana de 40 anys; predominen els que tenen entre 26 i 45 anys (60,7 %) i els que es troben entre els 45 i 55 anys (19,1 %). D’aquests, el 57,7 % tenen nacionalitat espanyola respecte al 42,3 % que són estrangers. I el 48 % estan casats o en parella, mentre que el 23,7 % són solters. A més, dels homes que han estat atesos al SAH des del 2010 el 60,7 % treballen, respecte del 31,6 % que es troben en situació d’atur; i la gran majoria tenen estudis secundaris. La Regidoria de Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament ha incrementat un 91,5 % les hores de professionals d’aquest servei des de l’inici del mandat. Això s’ha traduït en pràcticament doblar-ne els treballadors. L’any 2018 han passat pel SAH 250 homes.