La plaça del Vuit de Març, al barri Gòtic, acull una peça clau de la història de Barcelona, l’aqüeducte romà. En una mitgera es conserva una part del que va ser la primera construcció pública que va tenir la ciutat. Ara s’estan fent tasques de restauració i de conservació de l’aqüeducte. Quan s’acabin els treballs es podran veure el canal, les quatre arcades i la base dels pilars.

Els treballs però, no només s’encarreguen de la part històrica. L’Institut Municipal de Paisatge Urbà s’encarrega de la part alta de la mitgera per millorar les condicions de l’edifici que hi ha just a sobre de l’aqüeducte. Es tracta d’un immoble amb 4 pisos i un local. Quan s’acabin els treballs, la mateixa mitgera serà testimoni del passat i present de Barcelona.

L’aqüeducte, la primera construcció pública de Barcelona

La primera obra pública que es va fer Barcelona és l’aqüeducte romà que l’emperador August va fer construir l’any 10 abans de Crist. La construcció, segons explica la Carme Miró, responsable del Pla Barcino, “feia 13 quilòmetres i era la responsable de portar l’aigua des de Montcada. Pels romans era bàsic tenir aigua corrent a la ciutat, i per tant l’emperador és el primer que ordena construir”.

Alguna cosa més que una neteja de cara

L’aqüeducte va quedar al descobert quan es van enderrocar uns edificis del carrer de Duran i Bas l’any 1994. Gràcies a una campanya de mobilització ciutadana l’any 2010 es va decidir conservar-lo. Ara, el departament d’Arqueologia està restaurant les quatre arcades que es conserven. La Carme Miró explica que “els treballs serviran perquè es vegin més bé les arcades que ara quedaven molt difuminades; els fragments d’arcades que faltaven es restauraran i es tornaran a posar”.

Un projecte global per a la mitgera

Això és només una part de la intervenció que s’està fent en aquesta mitgera. Arqueologia s’ocupa del “zòcul“. De la resta de l’edifici, format per quatre pisos i un local comercial, es fa càrrec l’Institut Municipal de Paisatge Urbà. La Marta Guitart, responsable d’obres d’aquest organisme, concreta que les actuacions serviran per “millorar les condicions tèrmiques i acústiques i fer un seguit d’obertures als habitatges existents perquè tinguin més llum i ventilació directa”.

Finançat per lones publicitàries

Les obres, amb un pressupost de 345.000 euros —que s’han finançat amb ingressos de les lones publicitàries de cobertura d’edificis—, està previst que s’acabin el primer semestre del 2019. La mitgera mostrarà així la part més antiga i més recent de la història de la ciutat.