Gràcia ja ha fet el primer pas amb l’aprovació inicial de la modificació del Pla General Metropolità al districte per preservar la seva identitat. En aquest planejament es recupera un vell projecte per connectar el passatge de Frígola amb el carrer de Cardener obrint un vial pel passatge. A més, es dona un termini de sis anys per desenvolupar el pla. Els veïns han començat a organitzar-se en contra i demanen la desafectació total.

Un túnel i expropiacions per a equipaments

Els veïns del passatge de Frígola i el carrer de la Granja, 23 s’han organitzat per aturar el pla que preveu l’expropiació de 14 habitatges i un local cultural. La modificació del Pla General Metropolità a Gràcia ha recuperat un projecte per obrir un vial de pas en planta baixa per connectar a través d’un túnel el passatge amb el carrer de Cardener i fer-hi equipaments a sobre.

Local cultural del passatge de Frígola i habitatges del carrer de la Granja, 23

Una afectació que ja es plantejava el 1953

Aquesta afectació ve de lluny, els veïns expliquen que des del 1953, però ara s’han posat en alerta, ja que hi ha un termini de sis anys per desenvolupar aquest pla urbanístic. “Fa uns 25 anys que visc aquí i efectivament aquesta casa estava afectada. En el moment en què va quedar afectada hi havia unes circumstàncies molt diferents de les d’ara, des d’un principi que vam venir aquí, vam pensar que això no aniria mai a terra, aquesta casa” explica l’Antonio Ramírez, veí del carrer de la Granja, 23 on hi ha els 14 habitatges afectats.

Els veïns reclamen la desafectació total

Les característiques del passatge de Frígola han canviat amb els anys i ara, aquest vial sense sortida té un accés pels Jardins del Mestre Balcells. La Laura Colomé, veïna del passatge i de la plataforma veïnal, explica que “ara tenint un parc aquí obert on la gent passa i les famílies també, considerem que fer un túnel és innecessari i que, a més, és insegur”.

Han començat una recollida de signatures

Per reclamar que es tiri enrere el planejament, el veïnat s’ha constituït en la plataforma No al vial del passatge Frígola i han començat una recollida de signatures per demanar-ne la desafectació total. “És un passatge on tenim actualment dues cases catalogades, dues estan en via, formen part del patrimoni de Gràcia, reclamem que es treguin ja les afectacions. Si no ens n’haguéssim adonat, haurien seguit endavant” assenyala Colomé.

Casetes del passatge de Frígola

Presentaran al·legacions al MPGM a Gràcia

Els veïns expliquen que es van assabentar que el planejament incloïa el projecte d’obertura del passatge de Frígola i dels terminis per tirar-ho endavant per casualitat. Tot i l’alarma, el districte de Gràcia els ha assegurat que hi ha temps per buscar solucions i els ha convocat a una reunió. Els veïns, de moment, estan preparant al·legacions al Pla General Metropolità a Gràcia per evitar l’enderroc i el canvi de la fesomia del passatge.