El Departament de Salut ha comptabilitzat 69.129 dosis de la vacuna de la covid caducades. La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ho atribueix a la “complexitat del procés”, a partir del moment en què es va posar en marxa la vacunació sense cita prèvia. Cabezas destaca que les vacunes caducades només representen un 0,6 % respecte als gairebé 11 milions de dosis administrades a Catalunya. Tot i això, assegura que des del Departament estan treballant “perquè no en caduqui cap més”.

“No podem perdre un braç d’una persona per vacunar”

La secretària de Salut Pública ha explicat que al setembre no s’ha produït la recuperació esperada en el ritme de vacunació. Per això, Salut va obrir la vacunació sense cita prèvia, fet que, segons Cabezas, ha dificultat el poder “ajustar l’oferta i la demanda” de vaccins. “És molt més difícil, no saps qui vindrà, i has de tenir vacunes descongelades”, ha argumentat.

Salut defensa que han estat la primera comunitat de l’estat a obrir la vacunació sense cita. “No podem perdre un braç d’una persona per vacunar”, afirma Cabezas. Reconeix, però, que aquest sistema va “en contra d’una major possibilitat de planificació”.

Salut també ha observat que hi ha ha hagut més gent amb reserva de cita que al final no s’hi ha presentat de la que s’esperava. Apunta que potser són persones que, finalment, s’han vaccinat sense cita i no han anul·lat la que tenien. I això, diu, dificulta la tasca dels coordinadors del punt de vacunació.

Les vacunes caducades continuen a les neveres “esperant”

Les vacunes caducades, que corresponen a 9.103 vials, continuen a les neveres a l’espera de veure “si es poden utilitzar”. El termini per fer-les servir actualment és de 30 dies, però Cabezas ha explicat Pfizer està fent estudis a llarg termini. “Estem esperant”, ha assegurat. Entre els vaccins caducats n’hi ha de Pfizer, Moderna i Janssen.