El punt de vacunació massiva de Fira de Barcelona, el primer que va obrir a la ciutat, seguirà actiu. Ho ha afirmat la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, en una roda de premsa per valorar el procés de vacunació aquest dimecres. Ara bé, ha puntualitzat que se n’adequaran les mides a les necessitats actuals i, per tant, es reduirà. Fa setmanes el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va anunciar que es començarien a desmuntar els punts de vacunació massiva després que s’hagi arribat a més del 70 % de la població catalana amb la pauta completa administrada. Tampoc no tancarà el punt de vacunació de La Maquinista. El que sí que deixarà de funcionar, tot i que no se n’ha concretat la data, serà el punt de Sant Pau.

El ritme de vacunació continua baixant a Catalunya des de fa setmanes. L’alentiment va començar a l’agost i es va atribuir a l’inici de les vacances, però amb l’arribada del mes de setembre no ha remuntat. El nombre de vacunats amb pauta completa ja supera els 5,6 milions de persones, cada cop és més difícil arribar a la població que encara no ha rebut el vaccí.

Segons Cabezas, per sobre dels 40 anys hi ha més d’un 80 % de la població amb la pauta completa. En canvi, per sota dels 40 anys la vacunació completa és del 60-63 %. Salut assegura que se segueixen fent trucades, vacunant amb cita i sense cita, en entorns comunitaris com universitats… per fer apujar el % de pauta completa en aquesta franja.

Prop de 70.000 dosis caducades

La secret`ària de Salut Pública ha explicat que són 69.129 les dosis caducades arreu de catalunya. La xifra, en comparació amb els 11 milions de les vacunes posades, és un 0,6 %.

“Els propers candidats a la tercera dosi poden ser els majors de 65 anys”

Sobre la tercera dosi de la vacuna que ja s’administra a malalts immunodeprimits i les persones que viuen a les residències de la tercera edat, Cabezas ha explicat que es treballarà perquè el següent grup d’edat amb dosi adiccional siguin els majors de 65 anys.

Estratègies per apropar la vacunació als ciutadans

Per intentar incentivar la vacunació, Salut ha intensificat els punts mòbils als barris vulnerables. També ha començat una campanya de vacunació sense cita prèvia a les universitats.

Pfizer avança amb l’assaig en menors de 5 a 11 anys

Cabezas ha explicat que Pfizer ha presentat dades de vacunació de la franja dels cinc als 11 anys. A l’estudi hi han participat 2.268 menors. Se’ls aplica una dosi tres vegades menor que la dels adults. Són 10 micrograms i entre una dosi i la següent passen 21 dies. Pel que fa als menors d’entre cinc i 11 anys, el govern creu que es podrien començar a vacunar entre gener i febrer del 2022. L’´´ultima franja d’edat a incorporar-se a la campanya de vacunació és la dels 12 als 15 anys, que va començar a principis d’agost.