Teixim barri és un projecte a través del qual sis persones podran accedir a un habitatge de lloguer a un preu accessible. La majoria dels beneficiaris són gent gran del barri Gòtic i amb pocs recursos econòmics. La iniciativa també ha possibilitat la formació i contractació de persones del districte de Ciutat Vella que feia anys que estaven a l’atur. Ara participen en la rehabilitació d’aquests habitatges. Teixim barri ha estat possible gràcies a la col·laboració dels Pla de barris del Raval Sud i Gòtic Sud, la Fundació Família i Benestar Social, la Fundació Hàbitat3, Impulsem i La Boqueria Arquitectes.

Un projecte amb moltes entitats implicades i un propietari solidari

Els tres pisos del projecte han estat cedits per un particular durant 10 anys per a ús social. A canvi, aquests habitatges han de ser rehabilitats. “Aconseguim tres pisos per a gent gran del barri. També es rehabiliten els pisos amb unes lògiques d’inserció, de formació i d’ocupació”, explica Andreu Meixide, cap de projectes del Pla de barris del Gòtic Sud i Raval Sud.

Teixim barri: formació i inserció per a aturats de llarga durada

Les persones contractades per a la rehabilitació d’aquests pisos feia temps que estaven a l’atur. Abans de començar a treballar, però, han rebut formació. Oriol Antolín, arquitecte del taller d’arquitectura La Boqueria, explica que es van triar persones amb un perfil concret. Els nous contractats són veïns que feia temps que estaven a l’atur i que tenien nocions en l’àmbit de la construcció. Una vegada feta la tria, es va procedir a formar-los. “Se’ls han donat uns continguts bàsics des de la part de dels ram de paleta, electricitat, pintura i fusteria. Coses molt bàsiques destinades a la rehabilitació”, diu Antolín.

Procés de reconstrucció personal

La part d’inserció laboral del projecte és important, però no ho és menys la part social. A cada un dels pisos rehabilitats viuran dues persones, usuàries de la Llar la Mercè. La directora del centre, Mercè Giner, creu que “tenir accés a un d’aquests pisos representa per a aquestes persones la fi del procés de reconstrucció personal“.

Giner explica que els beneficiaris de la iniciativa “fa tants anys que viuen en pensions o en relloguer d’habitacions, que quan els dius que podran llogar un habitatge amb una habitació per a tu, no s’ho acaben de creure”.

S’espera que el primer dels tres pisos que s’estan rehabilitant estigui enllestit abans de l’agost. Els inquilins pagaran 250 euros cadascun en concepte de lloguer i subministraments.