pare amb nadó permís paternitat

Els pares que tinguin un fill a partir d’aquest dijous, 5 de juliol, gaudiran d’una setmana més de permís de paternitat. En total, en tindran cinc. L’ampliació forma part del paquet de mesures que s’inclouen en els nous pressupostos generals de l’Estat, que es publicaran dimecres i entraran en vigor aquest dijous.

En l’acord de legislatura que van tancar el PP i Ciutadans, s’establia que el permís s’ampliaria una setmana cada any. Ara, amb l’aprovació dels comptes, el canvi es començarà a aplicar. Però el benefici no és retroactiu, per tant, els qui hagin estat pares aquest 2018 però abans del 5 de juliol no en podran gaudir.

L’1 de gener del 2017 va entrar en vigor la primera ampliació del permís. Des de llavors, els pares tenen dret a estar quatre setmanes sense treballar, el doble del que tenien fins aleshores. Ara se n’afegeix una més, fins a cinc setmanes.

Els quatre mesos de maternitat i paternitat, en espera

En paral·lel a l’ampliació a aquestes cinc setmanes, el Congrés dels Diputats està tramitant una proposició de llei d’Units Podem que preveu que els permisos de maternitat i paternitat siguin iguals i intransferibles i que arribin als quatre mesos tant per als pares com per a les mares.

La proposta va superar el primer tràmit el 26 de juny, en què va ser aprovada per unanimitat de la cambra. El Partit Popular, contra pronòstic, també hi va votar a favor. Ara falta que esgoti tota la tramitació parlamentària.