Tot i que l’encaix de Catalunya a Espanya segueix —com en l’últim baròmetre— en la primera posició (per a un 14,2 % dels enquestats), el canvi més destacat en aquest mig any és el canvi que hi ha hagut en el segon gran problema de ciutat dels barcelonins: l’accés a l’habitatge ha pres el relleu als aspectes polítics, i ha crescut set punts percentuals fins al 12,3 %.

En la tercera posició dels problemes dels barcelonins hi ha el turisme (10, 5 %), que torna a agafar força un any després, mentre que en la quarta cau una de les preocupacions històriques: l’atur i les condicions de treball (7,4 %).

Aproven que es regulin els lloguers

Precisament en aquest baròmetre, l’Ajuntament ha afegit una pregunta sobre habitatge als enquestats. Segons les dades municipals, gairebé la meitat creuen que hi ha un problema “molt greu” en aquest àmbit (48,6 %), un 39 % hi veu un problema “bastant greu”, un 6,6 % el considera “poc greu”, mentre que un 4,1 % creu que Barcelona “no té un problema d’habitatge”.

L’Ajuntament també ha preguntat sobre el grau d’acceptació dels barcelonins sobre una hipotètica regulació dels preus dels lloguers per part de l’Administració. En aquest sentit, tres quartes parts dels enquestats (un 75,4 %) creuen que “s’ha de poder regular”, mentre que només un 20 % manté que els preus dels lloguers “han de ser lliures”.

El govern municipal hi veu un aval

El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, assegura que el baròmetre dona la raó al govern municipal quan reclama a l’Estat una regulació dels lloguers: “El missatge de la ciutadania és al govern de l’Estat, que és qui en té les competències”. Pisarello ha reiterat que “no n’hi ha prou d’estendre els contractes de lloguer de tres a cinc anys”, sinó que “el que cal és regular el preu del lloguer”.

Ara bé, des de l’oposició, la lectura és ben diferent. Jaume Ciurana (PDeCAT) ha assegurat que els enquestats, de forma indirecta, “fan responsable l’alcaldessa i l’executiu” del problema de l’habitatge perquè assenyalen possibles solucions “principalment en l’àmbit de les competències de l’Ajuntament”. Xavier Mulleras (PP) ha advertit que “Colau ha convertit l’accés a l’habitatge com a principal problema de Barcelona” i ha acusat l’alcaldessa de ser “especialista a generar problemes” a la ciutat.

La CUP, en canvi s’ha pronunciat a través d’una piulada a Twitter: “Els veïns i veïnes de Barcelona ho tenen clar: cal regular el preu de l’habitatge i posar fi a la massificació turística; decreixement!”, han sentenciat els cupaires.