El Gòtic és un dels barris de Barcelona amb més presència de turistes. Això es tradueix en pressió sobre l’espai públic i sobre el preu de l’habitatge. Per aquest motiu, el Pla de barris del Gòtic Sud vol afavorir la veïnificació.

Andreu Meixide, com a cap de projecte del Pla de barris del Gòtic Sud, explica que les accions que les administracions han de decidir, juntament amb el veïnat i els comercials, han de servir “perquè els veïns puguin viure al seu barri, això vol dir no només el dret a l’habitatge” sinó també  “poder fer activitats o poder anar a comprar a un comerç de proximitat, que és necessari per al dia a dia, ha d’existir”.

Moll de la Fusta i Borsí, clau

El Moll de la Fusta és un dels elements que es tindrà en compte en aquest Pla de barris. Els veïns creuen que, perquè es converteixi en un espai públic d’ús ciutadà, li cal un disseny nou. En aquest sentit Teresa Caja, presidenta de l’Associació de Comerciants del Carrer Avinyó, creu que “el Moll de la Fusta s’ha de convertir en un espai veïnal, però veïnal d’aquí, del Raval, d’on sigui. Treuria totes les tanques que tenim per poder creuar perquè has d’anar d’un punt a l’altre per poder creuar”.

La rehabilitació del Borsí per transformar-lo en un espai de trobada del veïnat i en un equipament cultural són altres accions incloses en el Pla de barris del Gòtic Sud, un projecte dirigit a recuperar el barri per als veïns.