Els ajuntaments de Barcelona i Montcada i Reixac s’han posat ferms per posar fi als banys al rec Comtal, en el tram que comparteixen entre els barris de Vallbona (al districte de Nou Barris) i Can Sant Joan. Tot i ser un costum arrelat a la zona, com ho demostren imatges dels anys 50, els darrers estius s’hi havien donat episodis de massificació i també d’incivisme, amb pícnics a la zona acompanyats de deixalles i brutícia.

Per evitar que es repetís la situació, aquest any s’han instal·lat unes tanques en els dos punts on solien aplegar-se els banyistes. Les acompanyen uns cartells que indiquen clarament la prohibició de banyar-se en les aigües del rec Comtal. La finalitat és protegir aquesta séquia del segle X, que, a més de ser un entorn natural fràgil, forma part del patrimoni històric de la zona.

La prohibició genera opinions dividides

La mesura ha aixecat opinions diverses. D’una banda, estèticament no tothom està d’acord que les tanques triades siguin la millor solució. També hi ha qui defensa els banys al rec. “De petit ja ens banyàvem al rec, ara han posat tanques i els nens no ho poden fer, és una pena”, explica José Tebar. “Fa 10 anys que vivim a Vallbona i sempre hem vingut a refrescar-nos a l’estiu. No trobo bé que ara ho prohibeixin”, es lamenta la Raquel, una altra veïna que, tanmateix, també reconeix que darrerament hi havia massa gent i una part no era tan curosa amb l’entorn natural com ho havia de ser.

Precisament aquest és el motiu pel qual un altre sector del veïnat està satisfet amb la mesura. “No m’agraden les tanques”, explica l’Ignasi, que diu entendre la decisió “amb l’incivisme que hi ha avui dia a tot arreu. Això s’ha de poder conservar”. “Estic molt contenta perquè altres anys això estava fet una vergonya. Hi havia gent que deixava brutícia, es banyava de qualsevol manera…”, comenta una veïna de Vallbona.

Amb tot, els més afavorits amb la mesura són els ànecs, que ara neden o descansen tranquils a l’altra banda de la tanca.

Ànecs a la vora del rec Comtal, a Vallbona

Patrullatge coordinat entre els dos municipis

A més de les tanques, des de principis d’estiu els dos ajuntaments també s’han posat d’acord per reforçar el patrullatge a la zona, tant per part de la Guàrdia Urbana de Barcelona com de la Policia Local de Montcada i Reixac. “Ens els hem trobat al costat de les tanques, dient que està prohibit banyar-nos. I l’altre dia ens vam banyar una mica més avall, a Vallbona, i la Guàrdia Urbana ens va fer fora”, assegura Raquel.

El rec es mou, l’alternativa al bany

Les mesures més coercitives han vingut acompanyades d’un programa d’activitats lúdiques i comunitàries organitzades per les entitats dels barris, com una forma de teixir veïnatge al mateix temps que es dona una alternativa al bany. Es tracta del projecte El rec es mou, que enguany ha comptat amb activitats infantils i esportives gratuïtes al voltant del rec.