Les entitats de la Taula Comunitària del Rec Comtal i els ajuntaments de Barcelona i Montcada han fet pinya enguany per evitar els capítols de massificació de banys i incivisme que es van viure l’estiu passat a l’entorn de la séquia mil·lenària. És un projecte amb tres potes que, d’una banda, protegeix l’accés al rec i, de l’altra, aprofita per crear un entorn d’activitat comunitària i de trobada entre els veïnats de Vallbona i de Can Sant Joan, a Montcada.

El Rec es mou

Dos cops per setmana s’organitzen activitats de caire divers: de jocs infantils i tallers de circ a passejades i exercici físic, als dos extrems del camí que uneix els dos barris veïns. D’aquesta manera, es dinamitza la vida al voltant del rec i s’aprofita cívicament un espai tan singular.

“La nostra tasca a “El Rec es mou” és dinamitzar i donar una alternativa al bany, que ha estat motiu de problemes per massificacions en anys anteriors”, explica Andrea Leiva, coordinadora d'”El Rec es mou”.

Un grup de veïnes fan gimnàstica a Vallbona en el marc d'”El Rec es mou”

Eviten problemes d’altres anys

Aquesta alternativa al bany vol ser molt més que això. “Està pensat sobretot per millorar la qualitat de vida del veïnat i dignficar aquest entorn“, explica Antonio Alcántara, de la Taula Comunitària del Rec Comtal. Tot i això, estan satisfets perquè s’està aconseguint evitar problemes d’altres anys: “Entitats, veïns però també els ajuntaments sumats i amb l’aposta penso que aquest any s’ha notat molt”.

Jocs infantils i familiars a l’entorn del rec Comtal

Massificació i incivisme

Els banys al rec no són res de nou: els veïns ho han fet tota la vida, tal com mostren algunes fotografies antigues. Tanmateix, els darrers estius ha estat un indret que han descobert persones de fora del barri i, fins i tot, de la Barcelona, que hi han anat, hi han fet pícnics, hi han provocat certa massificació i hi han deixat brutícia, entre altres actes incívics; un problema per a un entorn natural amb mil anys d’història.

Aquest any, tot i que encara es veuen escenes de banys, s’han reduït i limitat, en part pel patrullatge.

Prevenció i seguretat contra els banys

Per fer-hi front, els ajuntaments de Barcelona i el municipi veí Montcada i Reixac s’han coordinat per patrullar per la zona. “Es tracta d’un servei estable de vigilància amb Guàrdia Urbana d’una banda i policia local de l’altre municipi. Aquest servei funciona bé perquè es complementa i s’atenen les urgències o incidents que es presentin”, explica Xavier Marcé, regidor de Nou Barris.

Una segona mesura impulsada des de districte de Nou Barris té a veure amb limitar l’accés a l’aigua del rec a través d’algun element arquitectònic o de la plantació de vegetació a les ribes que hi dificulti l’entrada. Tanmateix, comparteixen l’opinió de la taula comunitària: “En aquests moments no tenim ni de lluny la situació de l’any passat“, afirma Marcé.

Un espai rehabilitat

Tot plegat és un pas més en la recuperació del rec Comtal i els seus voltants. Va ser al 2015 quan es va fer la gran transformació, i es va adequar el camí que uneix els dos barris (i ciutats), que fins aleshores era de sorra i degradat per pluges i tempestes. Un problema per al veïnat, sobretot de Vallbona, que el fa servir habitualment per accedir a les botigues del barri de Montcada.

Un cop resolt el problema, es va veure que calia actuar comunitàriament al voltant.