Després d’anys de debat i de reivindicacions veïnals, el nou futur del Taller Masriera és més a prop que mai. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha anunciat que l’Ajuntament adquirirà aquest emblemàtic edifici de la Dreta de l’Eixample, un barri amb dèficit d’equipaments comunitaris. Això serà possible gràcies al conveni de col·laboració entre el consistori i la Fundació Privada Pere Relats, que han acordat una permuta entre el Taller Masriera i la finca de propietat municipal del número 26 del carrer de la Llacuna.
Segons el consistori, aquesta operació permetrà donar resposta a les demandes veïnals i ampliar la xarxa d’equipaments públics de proximitat de l’Eixample, així com millorar la xarxa d’equipaments socials al Poblenou gràcies al projecte de la Fundació Privada Pere Relats. El futur ús de la finca, inclosa en el Catàleg de protecció del patrimoni de la ciutat com a bé d’interès local, el decidiran tant l’Ajuntament com els veïns del barri mitjançant un procés participatiu.
Un equipament veïnal i, alhora, de ciutat
Ara per ara hi ha força coincidències entre les dues parts sobre quin ha de ser el futur de la finca. L’Associació de Veïns de la Dreta de l’Eixample aposta per fer-hi un ateneu cívic i cultural. “Volem agrupar-hi tant les activitats amb projecció ciutadana com activitats més properes”, afirma el president de l’entitat, Jaume Artigues. El govern municipal comparteix aquesta afirmació. “Ha de ser un punt de trobada, però també una certa referència de ciutat“, ha afegit el regidor de l’Eixample, Jordi Martí.
Qui també feia temps que reclamava que la finca passés a mans municipals eren els joves del barri, que tenien dificultats per reunir-se. Agnès Rosell, membre del Casal de Joves la Dreixa, lamenta que el barri està “ofegat pel turisme i l’especulació” i per això celebra els nous usos del Taller Masriera, que, creu, suposaran “una reviscuda del teixit associatiu”.
Un edifici neoclassicista del segle XIX
El Taller Masriera va aixecar-se al carrer de Bailèn l’any 1882 com un taller de pintors i escultors. Aleshores se’l va considerar un “temple de l’art” per la gran façana emblemàtica i les pilastres i columnes coronades amb capitells corintis. L’edifici va viure una transformació als anys 20 i va passar a convertir-se en un petit teatre anomenat Stadium. La Guerra Civil en va aturar de ple l’activitat, que es va reprendre el 1939.
L’Stadium d’abans de la Guerra Civil va passar a convertir-se en la seu de la societat teatral Club Helena, que va mantenir-hi programació de cinema i teatre. Els usos culturals de l’edifici van acabar als anys 50: una entitat catòlica va adquirir l’edifici fins al 2009, quan va cedir la finca a la Fundació Privada Pere Relats.
El regidor Martí ja va visitar el taller el 15 de gener juntament amb l’Associació de Veïns i Veïnes de la Dreta de l’Eixample i la Plataforma Masriera. Diverses entitats del barri van unir-se en un únic moviment per demanar a l’Ajuntament la compra del taller per reconvertir-lo en un ateneu cívic i un teatre per al barri. El govern municipal es va comprometre el 2017 a comprar l’edifici.
El regidor de l'#Eixample @JordiMartiGrau ha visitat aquest matí el Taller Masriera 🏛️, juntament amb representants del Districte, l'ICUB, l'@AVVDreta i la Plataforma Masriera (https://t.co/y9KCAom2AZ), que ho reclama com a centre de gestió cívica per la Dreta de l'Eixample. pic.twitter.com/QF88xtIMds
— BcnEixample (@Bcn_Eixample) January 15, 2020