La Setmana de la Ciència a l’Escola Rius i Taulet s’ha centrat en el mar. A través de diferents activitats i acompanyats per especialistes cada classe s’ha centrat en un aspecte relacionat amb el fil conductor. Enguany, però, hi ha hagut un element comú que ha sorprès els alumnes: una reproducció d’un submarí a l’entrada del centre.

Un submarí al vestíbul de l’escola

Del 14 al 29 de novembre se celebra la 25a Setmana de la Ciència. Es tracta d’un període en el qual s’organitzen activitats de disseminació científica per tot el territori i els centres educatius també se sumen a la proposta. És el cas de l’Escola Rius i Taulet, que ha organitzat una setmana d’activitats relacionades amb el mar per a tots els cursos.

A més, aquest any té un protagonista especial: una reproducció de fusta d’un submarí. “Ens l’han deixat del CSIC, l’Institut de Ciències del Mar, i és una reproducció del que es veu amb una immersió al fons marí”, explica Núria Palmieri, la cap d’estudis del centre.

Els alumnes diuen que “és com si fóssim a dins del submarí real, hi ha una pantalla que ens assenyala tot el del mar”, apunta Queralt Moriña, alumna de segon curs.

Temes relacionats amb l’ecosistema marí

El submarí ha permès als alumnes fer una immersió en el tema proposat aquest any. Transversalment, tots els cursos han participat en tallers, xerrades, exposicions, experiments i projectes amb què han descobert i investigat l’ecosistema marí. Per exemple, els alumnes de segon curs han treballat les xarxes tròfiques, la representació de les relacions alimentàries entre les diverses espècies d’un ecosistema. Per fer-ho, un especialista els ha explicat com funcionen i després ho han representat a través d’un joc.

Tian Martínez, de segon curs, explica que “hi havia uns que tenien una corda verda que eren algues i d’altres que la tenien groga que eren crancs, els crancs es menjaven les algues” i així anava seguint la cadena.

Recull de tot el que s’ha treballat a cada curs

La Setmana de la Ciència d’enguany acabarà amb una exposició de plafons en què cada curs ha plasmat el tema que ha estat treballant. D’aquesta manera, apunta la cap d’estudis, “tots veiem com treballem tota l’escola”. Ara, el submarí marxarà i el centre, que és refugi climàtic, tornarà al currículum que cada aula estava treballant, però haurà estat una setmana d’immersió global al mar.