comissaria via Laietana

(ACN) El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha exigit al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, que converteixi la comissaria de la Policia Nacional de la via Laietana de Barcelona en un “espai de memòria, dignitat i record”, amb motiu de l’aniversari del 20-N. Una reclamació que fa temps que fan nombroses entitats i partits polítics. També ha demanat el trasllat de la comissaria la Comissió de Drets Socials de l’Ajuntament.

L’entitat torna a aprofitar l’efemèride de la mort de Franco per denunciar que la “presència” del franquisme a l’Estat és una “anomalia democràtica internacional notòria i evident”. En aquesta ocasió ho fa amb l’estrena aquest divendres a les sis de la tarda del documental ‘Què fem amb els espais de la repressió franquista?‘. En el vídeo, tant Mauri com portaveus d’entitats memorialístiques i testimonis de la tortura parlen sobre aquesta realitat, i l’enfronten amb les d’altres països que també han viscut règims feixistes.

“Una anomalia internacional”

Òmnium assegura que és una “anomalia internacional” mantenir determinats espais com la comissaria de la via Laietana, on “durant anys es van perpetrar tortures”. A parer de Mauri, hi ha institucions a l’Estat, inclosa la comissaria de la via Laietana, que “tenen aquesta connexió molt clara” amb les arrels franquistes, en un país on “encara hi ha tant de dolor” i on “no s’ha aconseguit girar full” al franquisme. En aquest sentit, recorda que el Congrés dels Diputats va aprovar el 2017 una proposta no de llei per reconvertir l’espai i traspassar la titularitat a les institucions catalanes, proposta que, subratlla Òmnium, no s’ha complert.

Òmnium recorda que la major part dels centres de detenció i tortura de les principals dictadures europees són avui espais de memòria com el que reclama per a la comissaria de la via Laietana de Barcelona. En són exemples la presó de Peniche a Portugal, l’edifici de la Stasi a Alemanya o la seu del Partit Nazi hongarès, entre d’altres.