El periodista Enric Botella ens parla de la gestió de la pandèmia al Brasil, on viuen 210 milions de persones i tenen sis milions de casos de coronavirus i més de 40.000 morts. Però més concretament, ens explica com s’està vivint aquesta situació a l’estat de São Paulo, el més ric i el més poblat del país, amb 45 milions d’habitants.

La periodista brasilera Lígia Mesquita recorda que “tot va començar a São Paulo”, on es va detectar el primer cas de covid-19 de tot el país, el mes de febrer. I, tot i que des d’aleshores “la cosa va empitjorar”, assegura que “vam tenir sort que tant el governador com l’alcalde de São Paulo van seguir les directrius de l’OMS” i van decretar la quarantena.

Enfrontament amb Bolsonaro

Mesquita lamenta que el president del Brasil, Jair Bolsonaro, “segueix dient que el virus és un refredat i no accepta les orientacions de la ciència”. Fins al punt, segons aquesta periodista brasilera, “aquesta setmana ha dit que és un problema mental i que els qui hi creuen són ‘mariques’“.

El governador de São Paulo, João Doria, “s’hi ha posat en contra i ha decidit que calia fer la quarantena”. Arran d’això, diu Lígia Mesquita, “s’ha iniciat un enfrontament públic” entre aquests dos polítics que ha dividit en certa manera la societat de tot el país.

L’efecte en les municipals

Les eleccions municipals del 15 de novembre han servit de termòmetre de l’estat d’opinió de la societat brasilera. Els resultats han suposat un cop molt dur per a Bolsonaro: només un dels 78 candidats que li donaven suport ha sortit escollit.

A São Paulo, el candidat de Bolsonaro, Celso Russomanno, ha acabat en quarta posició. I la segona volta, el 29 de novembre, serà entre l’actual alcalde, Bruno Covas, i Guilherme Boulos.

Falta de consciència col·lectiva

L’Enric Botella ens mostra com n’és de peculiar la corba de contagis del Brasil, on el gràfic, lluny de mostrar onades, il·lustra pujades i baixes constants, en forma de pics. Per tant, no es pot parlar d’una segona onada, com a casa nostra, però tampoc no hi va haver una baixada, a mitjans d’any.

Lígia Mesquita ho atribueix a la manca de rectitud de la societat brasilera a l’hora de complir amb les mesures per frenar l’expansió del virus: “La gent no respecta, no tenim aquesta consciència de comunitat“. La periodista brasilera, a més, diu no és gaire optimista perquè “ara ve l’estiu i la cosa anirà pitjor“.