Fa poc més de 20 anys que Mathias Enard va venir a viure a Barcelona i el seu especial interès pel barri del Raval el va portar a instal·lar el seu despatx , l’any 2010, al carrer d’en Robador. Des d’allà va seguir molt atentament els esdeveniments de la Primavera Àrab, així com el moviment del 15-M a Barcelona i les històries de viatge i de vida de diversos veïns del Raval.

Tot això, el va inspirar per escriure una novel·la plena d’aventures però amb un context social radicalment contemporani, escrit gairebé a temps real com si fos un reportatge amb elements de ficció. D’aquí va sorgir la novel·la ‘Carrer Robadors’ / ‘Calle de los ladrones’ (Columna/Mondadori, 2013), que els dramaturgs Marc Artigau i Sergi Pompemayer han adaptat a escena juntament amb el director del muntatge, Julio Manrique, per donar el tret de sortida al festival Grec 2021, que enguany posa la mirada a Àfrica.

El protagonista de la història és Lakhdar, un jove de Tànger que és expulsat de casa seva per un escàndol familiar, que s’acosta a un grup integrista i acaba creuant l’estret de Gibraltar en direcció a la península en un periple que el porta a viure al carrer de’n Robador. El seu és també un viatge cap a la maduresa i la seva veu, la crònica d’un món en revolució i d’una Barcelona en crisi agitada per les protestes dels “indignats” a la plaça de Catalunya. El narrador, un apassionat dels llibres, es veu immers en un món de marginalitat en què els moments més durs s’alternen amb l’esperança de trobar l’estudiant catalana d’àrab a qui va conèixer al Marroc i de la qual segueix enamorat.

El relat, ideat per Enard, pren cos a escena en aquesta producció del festival Grec i Bitò amb un equip de joves actors i actrius que a través dels seus personatges aconsegueixen copsar l’esperit d’una època, així com les motivacions dels migrants i la situació en què es troben a la seva arribada a Barcelona. Un missatge negre i alhora lluminós que es va retransmetre en directe per betevé dilluns 28 de juny a les 22 h.

Informació de servei

  • Autoria: Mathias Enard
  • Adaptació teatral i dramatúrgia: Julio Manrique, Sergi Pompermayer i Marc Artigau
  • Direcció: Julio Manrique
  • Interpretació : Moha Amazian, Guillem Balart, Elisabet Casanovas, Anna Castells, Ayoub el Hilali, Mohamed el Bouhali, Abdelatif Hwidar, Carles Martínez Gossa: Ona (ASS DISCAN)
  • Horaris 27, 28 i 29 de juny a les 22 h
  • Espai: Teatre Grec
  • Durada: 120 minuts
  • Preu: 22-30 €

*Aquest espectacle utilitza llum estroboscòpica.

*La funció del 28 de juny tindrà un servei d’audiodescripció i acompanyament per a persones amb discapacitat visual.