Centenars de persones s’han concentrat aquest vespre convocades per la Plataforma LGTBIcat i l’Observatori contra l’Homofòbia per condemnar l’assassinat el cap de setmana d’un jove gai a la Corunya (Galícia). Sota el lema “Justícia per a Samuel” i entre crits de “No passaran” i llargs aplaudiments, la concentració s’ha dut a terme entre els carrers del Comte Borrell i del Parlament, a Sant Antoni, al costat del Centre LGTBI de Barcelona, i coincidint amb altres concentracions arreu de l’estat.

Els concentrats han exigit a les administracions una posició clara contra les agressions homòfobes i la implantació de més mesures de prevenció perquè casos com el del Samuel no es tornin a repetir i per poder sortir als carrers en llibertat independentment de l’opció sexual. També han demanat un pla de reparació per a la família de la víctima. “La paraula és prou. Ja no podem resistir ni aguantar aquesta espiral” ha dit Eugeni Rodríguez, de l’Observatori contra l’Homofòbia, qui ha demanat als poders públics que entomin “el tema d’una forma seriosa”. Ha reclamat “capgirar aquest imaginari de que faig una agressió i no passa res. S’ha de detenir als agressors”.

Representació política

Entre els assistents, hi ha hagut també representants del govern municipal. Hi han acudit l’alcaldessa, Ada Colau, i la regidora de Feminismes i LGTBI, Laura Pérez. També la líder del Grup Municipal de Junts, Elsa Artadi, i la presidenta dels comuns al Parlament de Catalunya, Jéssica Albiach, s’han sumat a la mobilització.

Les circumstàncies de la mort d’aquest jove activista de 24 anys, després de rebre una pallissa d’un grup al carrer de matinada, encara s’han d’aclarir. Un jutjat de la Corunya s’ha fet càrrec de la causa i n’ha decretat el secret de sumari, en espera de les investigacions policials, que continuen en marxa.

“Indicis d’homofòbia”

Precisament, les entitats LGTBI reclamen que sigui “una investigació del tot rigorosa” davant dels “indicis que fan pensar que es tracta d’un crim d’odi i d’homofòbia”. Alguns testimonis de l’agressió van declarar haver sentit crits homòfobs per part del grup de persones que van propinar els cops de peu i de puny que van provocar la mort del jove. De moment la policia no ha revelat si l’orientació sexual té relació amb el mòbil del crim.

Les entitats també han instat el Govern espanyol a adoptar “mecanismes per reparar del crim”. I han reclamat a totes les administracions “prendre mesures de prevenció davant els discursos ideològics que alimenten les accions de violència i d’odi”.

Aquest assassinat s’ha produït de fet després del que l’Observatori contra l’Homofòbia qualifica d’“espiral de violència”, amb diverses agressions a Barcelona. A finals de maig se’n van produir sis en un mateix cap de setmana i una parella en va ser víctima també durant la revetlla de Sant Joan. A finals de juny, es va produir una agressió homòfoba en grup a un home al Parc Güell.