Comunitat musulmana al Raval

La població musulmana se sent “estigmatitzada i criminalitzada” per les polítiques de seguretat que equiparen la religió amb el terrorisme violent. Un informe de SOS Racisme denuncia que la islamofòbia impera en les institucions, que “posen en el punt de mira els seguidors de la religió musulmana i assenyalen la dissidència política”.

Segons Salma Amazian, investigadora de SOS Racisme, l’estat de “sospita permanent” vers la població musulmana ha anat en augment en els darrers anys. “Les polítiques securitàries posen a vigilar a totes les institucions que tenen a veure amb la població musulmana”, assenyala Amazian. Això inclou els hospitals, serveis socials i universitats que, segons la investigadora, activen mecanismes de sospita a causa de la “islamofòbia imperant”.

L’informe explica com la islamofòbia està arrelada en el dia a dia de la nostra societat. Segons SOS Racisme, això es tradueix també en tracte discriminatori a les persones de religió musulmana a través de les institucions judicials i la policia. En aquest sentit, l’entitat critica les identificacions policials a persones musulmanes a l’espai públic, una pràctica anomenada “perfilació racial”.

Segons SOS Racisme, les institucions no tenen en compte l’existència de la islamofòbia i això fa que es perpetuï aquesta violència i no se’n denunciïn els casos. Fins a l’any 2019, la Comissió Europea no havia tipificat la islamofòbia com a forma de discriminació. A Espanya consta com a agreujant dins els delictes d’odi.