Els usuaris del solar ocupat Date una huerta es preparen per al desnonament previst per aquest divendres, que arriba després d’un primer ajornament el 13 de febrer. Llavors, l’Ajuntament va fer de mitjancer i va aconseguir que el propietari, el BBVA, iniciés un diàleg. Però el procés va seguir el seu curs amb la data de 21 de juny com a segon desnonament.

Ara, els usuaris han començat a mobilitzar el veïnat de la Prosperitat per deixar palesa a la comitiva judicial la necessitat d’aquest espai, que s’ha convertit en un punt de trobada, d’actes culturals i de cohesió per al barri. Per això, volen mantenir el projecte mentre no s’hi construeixi res al solar. Els veïns més propers a l’espai també defensen l’ocupació per evitar les rates i la brutícia que hi havia al terreny durant els gairebé 10 anys que va estar buit i abandonat.

“La caducitat del projecte és la construcció a l’espai”

Fa gairebé tres anys que un grup de veïns de la Prosperitat van engegar el projecte Date una huerta. Van netejar el solar -al carrer de Joaquim Valls- de la brutícia, la runa i les rates que s’hi havien acumulat i el van convertir en un hort, un jardí i una zona d’estada en què s’organitzen actes culturals com xerrades o concerts. Obre cada dia -excepte el 8 de març, per solidaritat amb les dones- i tothom pot proposar activitats.

Els impulsors reconeixen que “aquest projecte té una data de caducitat que és la construcció a l’espai”, tal com explica el Jordi, “Bicicleto”, usuari del solar. Però afegeix que “divendres no s’hi construirà. Ni aquest divendres, ni l’altre ni l’altre. Algun divendres s’hi construirà, però fins aleshores no”. Per això, en reivindiquen la utilització mentre no es faci res. “De moment, nosaltres li donem una funció social al solar”, diu.

Per divendres, han convocat un esmorzar amb gaspatxo a les 9 h i el desig dels veïns és que la comitiva judicial marxi i la jutgessa posposi el desnonament mentre l’Ajuntament busca un acord de cessió d’ús amb els propietaris, oficialment el BBVA. Si, en canvi, els fan fora no estan disposats a deixar que l’espai torni a caure en l’abandonament.

Suport veïnal al projecte

Passi el que passi, els usuaris de l’hort tenen una cosa clara: el projecte continuarà. Tenen el suport dels veïns més propers, com la Rosa Bernabeu, amb qui comparteixen planters i moltes hores. “Quan va començar Date una huerta, jo feia quatre anys que estava posant denúncies al BBVA perquè el solar estava brut i ple de rates– recorda-. A nosaltres ens entraven a casa rates immenses. I el BBVA l’únic que va fer és enviar uns operaris un cop per posar verí. Si aquesta gent marxa d’aquí, en pocs dies tornarà a estar brut i ple de rates”.

També defensen l’espai les entitats de la Prosperitat que valoren la funció social que fa. Bona part de l’èxit de l’espai, asseguren, és per la ubicació, a l’únic carrer de vianants del barri, i per tant lloc de pas, i on toca el sol tot l’any. “Aquí venen escoles, casals de gent gran, gent que no troba el seu lloc als centres cívics, famílies– afirma Joan Catafal en nom de l’Associació de Veïns de la Prosperitat. No és un hort, no és un jardí, és un espai de cohesió, un espai d’activitat, de convivència”.