L’equip de cardiòlegs i cirurgians de l’Hospital Universitari de Bellvitge ha implantat, de moment amb èxit, un cor artificial total. Es tracta d’un aparell “mecànic i pneumàtic” que, a la vegada “té quatre vàlvules mecàniques” que fa les funcions dels ventricles dret i esquerre, explica el cardiòleg José González.

Segons aquest cardiòleg, el dispositiu “serveix per a un període de temps [no és definitiu] i no es pot plantejar com una teràpia de destí”, i afegeix que “és útil simplement durant un temps per recuperar el malalt perquè pugui arribar a un trasplantament cardíac.”

És precisament el que espera el pacient, de 30 anys, a qui li ha estat implantat aquest cor: un trasplantament. El jove patia d’una fallada als dos ventricles del cor, el dret i l’esquerre, i a la vegada, presentava hipertensió pulmonar, dos problemes incompatibles amb un trasplantament de cor.
La intervenció permetrà, sobretot, ajudar-lo a normalitzar la tensió arterial pulmonar, condició imprescindible per rebre el cor d’un donant.

L’ús d’aquesta tècnica ha permès millorar el pronòstic d’aquest pacient, que, si no hagués estat així, diuen els metges, hauria tingut un desenllaç “nefast”, ha reconegut el cirurgià cardíac Daniel Ortiz. Detalla que fins al moment els pacients amb problemes ventriculars i d’hipertensió pulmonar “es morien” perquè “aquesta combinació no dona un altre tipus d’alternativa”.

Ara, el pacient es recupera ara a l’UCI de l’hospital, amb l’objectiu, segons els metges, que pugui marxar properament a casa.

Intervenció excepcional

Amb un únic precedent a l’Hospital de Navarra, aquesta intervenció és “excepcional”, segons l’equip mèdic. De fet, l’Hospital de Bellvitge ha fet des del 2007 un total de 24 intervencions per a assistències ventriculars mecàniques, que han permès garantir l’espera d’un trasplantament definitiu.