El promotor egipci Mohamed Aly ha proposat convertir les Tres Xemeneies de Sant Adrià en un gran centre cultural pioner que vinculi Europa amb Àfrica. El projecte inclou la construcció d’una gran piràmide de vidre, similar a la del Museu del Louvre de París, que es fusioni amb el conjunt industrial de l’antiga central tèrmica, un edifici en desús des que va tancar, el 2011. Aly ha batejat la proposta amb el nom de Colós Adrianenc del Mediterrani i vol que estigui enllaçada amb la nova Biblioteca d’Alexandria. L’empresari egipci explica que li van cridar l’atenció l’alçària de les xemeneies i la seva forma, “que recorda el mític far d’Alexandria”.

La intenció és fer de l’espai una “gran universitat del Mediterrani que construeixi una aliança entre universitats europees i africanomediterrànies per la pau, amb la mirada posada en el coneixement”, ha explicat el tècnic urbanista Josep Cuéllar, que també s’ha implicat en el projecte. Aquest espai universitari estaria obert a propostes culturals i acadèmiques relacionades amb el Mediterrani. Vol acollir els àmbits que influeixen en la pau: “Des de la diplomàcia internacional fins als drets humans passant per la història de les religions, la salut i l’alimentació”.

Els promotors han explicat que és una idea que és en una fase “molt inicial” i que ha de ser aprovada pel Departament de Territori de la Generalitat, amb el qual qui encara no s’han reunit. El que sí que han quantificat és la inversió que seria necessària: entre 700 i 800 milions d’euros, que serien “compatibles” amb els usos residencials que preveu el pla director urbanístic que està elaborant la Generalitat i que van definir a finals del 2018 els veïns residents a la zona. El pla reclama equipaments de salut i educatius i una zona verda.