Posar les notes de final de curs s’està convertint en un malson per als professors de primària, secundària i batxillerat. Els docents han d’introduir les dades en un nou programa informàtic que s’ha estrenat recentment. Es diu Esfer@ i està generant molts problemes. Tants que no se sap si els mestres arribaran a temps per poder entregar les notes. Les xarxes socials van plenes de crítiques contra el sistema informàtic i les situacions en què es troben els afectats.

El Departament d’Educació admet “una saturació” del sistema informàtic

Fins ara els mestres que entraven les notes al sistema informàtic eren els de primària. Per primer cop s’hi afegeixen els de secundària i batxillerat. Segons el Departament d’Educació divendres passat va caure la xarxa Esfer@ perquè van detectar que hi havia una alta demanda d’usuaris que treballaven alhora amb la mateixa eina. Al·leguen que és “un clar error de programació” i per això demanaran explicacions a l’empresa proveïdora. Asseguren que estan treballant per resoldre el problema al més aviat possible. De moment, diuen que ja s’han pogut introduïr el 70% de les qualificacions.

De moment el departament ha enviat una nota a les escoles amb algunes recomanacions per utilitzar el programa. Per exemple, que els mestres entrin a Esfer@ únicament amb els usuaris de directors, equip directiu i de personal administratiu. “Proposem que les qualificacions dels alumnes s’enregistrin des dels ordinadors de secretaria amb usuari i contrasenya d’algun membre de l’equip directiu o PAS administratiu”. Consulta el document aquí.

 

El sindicat USTEC-STEs també ha denunciat la situació amb què es troben els mestres que han d’introduir les qualificacions al programa. “Esfer@ desespera” critica el sindicat en una piulada.

En un comunicat, el sindicat diu que “el caos generat per les insuficiències del programa Esfer@ ha estat de dimensions còsmiques“, i insisteixen a demanar la dimissió del conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló.

Fins l’any passat els docents utilitzaven un altre programa informàtic, el SAGA, que també va rebre un allau de crítiques pel mal funcionament. Els mestres que han accedit ara a Esfer@ es troben amb missatges desesperants com “carregant” o “no hi ha cap registre amb els criteris indicats”. Fins i tot alguns mestres han fet hores extres, accedint de nit al programa per introduir les notes.