L’amenaça de desnonament de l’espai Date una huerta, a la Prosperitat, s’ha ajornat com a mínim fins al 13 de maig. Ha estat gràcies a la mediació del districte de Nou Barris amb la propietat del solar, el BBVA. Tot i això, els usuaris i les entitats implicades en la defensa de l’hort no abaixen la guàrdia i continuen fent pinya per defensar aquest espai ocupat com a símbol de resistència contra l’especulació. 

Aquest dimecres han mantingut la trobada que tenien prevista per fer front al desnonament com una celebració de l’ajornament, tot i que no es relaxen. “Estem molt contents, però continguts perquè sabem que només són tres mesos i sempre podem tornar al mateix punt, no ens relaxem –explica un dels usuaris de l’espai-. Intentarem arribar a un acord, però no deixarem que les condicions les marqui el districte ni el BBVA”. Afegeix que volen “romandre com estem, la cessió de l’espai fins que no es construeixi”.

Cessió del solar mentre no es construeix

Els defensors de Date una huerta reclamen que, mentre no s’edifiqui res al solar, es mantingui tal com està ara: un espai que acull xerrades, actuacions musicals, màgia, poesia, exposicions d’art o pintura mural. També és una eina pedagògica per aquells que ho visiten -escoles, esplais, grups d’avis….-. I compta amb cultiu ecològic i un sistema de vermicompostatge -amb cucs- i un hotel d’insectes.

Espai degradat i ordre de desallotjament

Però sobretot, allò que volen evitar és que el solar es degradi com ho estava abans de l’ocupació. Abandonat des del 2007, feia temps que veïns i entitats denunciaven la brutícia, les rates i les pudors que emanaven del terreny.  Per això, al novembre del 2016 una trentena de veïns de la Prosperitat va decidir sanejar-ho. Després, van portar eines de conreu i planter per fer un hort, plantes per configurar un jardí, i fins i tot un bar els va cedir taules i cadires per fer un espai de trobada.

Al desembre del 2017 van rebre una demanda judicial del propietari del solar, el banc BBVA, per iniciar tràmits de desallotjament. Des de llavors, lluiten per mantenir l’espai mentre no es construeixi res. El districte de Nou Barris negocia amb l’entitat bancària perquè els veïns puguin fer ús de l’espai.