L’evolució de la covid-19 s’agreuja quan encara falta per saber les dades de nous contagis i brots que s’hagin pogut produir en les trobades de Nadal i Sant Esteve. Abans de conèixer les conseqüències d’aquest increment de la interacció social, aquest diumenge a Catalunya s’ha registrat un augment de la velocitat de propagació que puja fins a l’1,17 Rt, una centèsima més que ahir, mentre que l’índex de rebrot creix en 9 punts fins als 374. La seva traducció real és que en les últimes 24 hores s’han produït més de 1.000 contagis i 25 morts per coronavirus.

La situació a la regió sanitària de Barcelona ciutat també empitjora. La velocitat de propagació del virus disminueix respecte la setmana anterior, però encara es manté alta i se situa en l’1,36 Rt. L’índex de rebrot augmenta en 21 punts i arriba fins als 422. En les últimes 24 hores, s’han registrat 156 positius nous i set defuncions. Altres indicadors que alerten d’aquesta evolució negativa de les dades és que la taxa d’incidència acumulada també s’incrementa i passa de 204 fins a 319 casos per cada 1.000 habitants i que la taxa de positivitat dels tests es manté superior al 5 %.

Les trobades de Nadal trigaran uns dies a reflectir-se a les dades

La tendència a l’alça de les dades de la covid-19 no inclouen encara els brots i contagis que s’hagin produït per Nadal i Sant Esteve, ja que es trigarà uns dies a conèixer quina ha estat la seva afectació respecte l’assistència sanitària. De moment, a Catalunya, hi ha 1.664 persones hospitalitzades i 337 pacients crítics a les UCI. En el cas de Barcelona, n’hi ha 266 persones ingressades, 18 més que durant la vigília de Nadal.

Per evitar que l’increment dels indicadors es reflecteixi en un augment de la pressió hospitalària, des de Protecció Civil insisteixen a demanar que s’extremin les precaucions durant aquests dies de trobades familiars i aconsellen només reunir-se amb membres de la mateixa bombolla de convivència.