govern compareix vacuna covid-19

Les primeres vacunes ja s’han subministrat a la residència Feixa Llarga de l’Hospitalet de Llobregat, una fita que el govern ha celebrat en una roda de premsa posterior a les primeres injeccions. “Comencem a veure la llum al final del túnel, el principi de la fi d’aquest malson”, ha remarcat el vicepresident de la Generalitat en funcions de president, Pere Aragonès.

Aragonès ha agraït que arribem a aquesta vacuna gràcies l’esforç de la ciència, però ha recordat que malgrat la vacuna es comenci a subministrar “no podem abaixar la guàrdia“. Ha recordat els hospitalitzats que hi ha a dia d’avui als hospitals catalans i ha lamentat que “són massa gent” i que cal seguir prenent les mesures de seguretat amb més seriositat que mai.

Des del Govern, celebren l’inici del subministrament de les vacunes i Aragonès recorda que és “una vacuna que arribarà a tothom i amb equitat”, però cal continuar respectant les mesures.

“Un dia d’esperança i un punt d’inflexió”

Per la consellera de Salut, Alba Vergés, “és clarament un dia d’esperança i un punt d’inflexió” després d’un any que ha qualificat de cru i “especialment dur” a les residències. Vergés ha agraït precisament a Conxita Barbeta, directora de la residència Feixa Llarga, on s’han subministrat la primera i la segona injecció a Catalunya, que s’hagi vacunat i doni exemple a tot el personal que treballa als centres.

Durant les properes dues setmanes, s’administrarà la primera dosi a 104.000 persones del col·lectiu residencial arreu de totes les regions sanitàries. “Un col·lectiu que s’ha prioritzat no només per una vessant clínica, sinó per justícia”, ha afirmat Vergés. La consellera ha recalcat que mentre duri l’estratègia de vacunació cal estar en guàrdia i vigilar més que mai per poder afrontar-la amb la “mínima incidència” de covid possible. Un cop enllestida aquesta fase, els següents a rebre la vacuna seran les persones del col·lectiu sanitari.

Un consentiment necessari segons Argimon

El secretari de Salut Pública celebra que avui “és un gran dia” i que tenir les vacunes aquí “és l’inici del final per aturar aquest virus“. Reitera, però, que només és l’inici i que ens trobem a les portes d’un hivern llarg. “Aquests propers mesos el túnel serà llarg” ha afegit Josep Maria Argimon.

També ha remarcat la importància de “la immunitat en el món residencial” subratllant la necessitat que les persones donin el seu consentiment per posar-se la vacuna. Precisament, ha celebrat que en aquest centre “pràcticament el 100 % de les persones han donat el seu consentiment”. De fet, tan sols tres usuaris han rebutjat la vacuna i per causes justificades.

Els professionals de la salut, els següents a vacunar-se

La campanya de vacunació serà sectorial i els criteris de priorització posen al personal de les residències i professionals de la salut a primera línia. “Ens tocarà als professionals de la salut donar aquest consentiment” ha afegit Argimon, al·legant que d’aquesta manera es protegeix els contactes i els pacients.

El secretari de Salut Pública ha aprofitat la seva intervenció per destacar la feina logística de Carmen Cabezas i Montse Matrínez que estan assumint la responsabilitat logística de les vacunes. Unes vacunes que, segons ha explicat Argimon, són complexes, amb unes particularitats que en compliquen el transport, ja que s’han de conservar a temperatures de -80 ºC.