En aquests dies de compres nadalenques, algunes persones opten per la compra de productes de segona mà. També hi ha qui es ven allò que ja no utilitza per tenir uns diners de més. Tot i això, ni la compra venda de segona mà ni la compra venda d’or són negocis a l’alça.

Els responsables d’alguns d’aquests negocis expliquen que aquestes opcions sí que havien triomfat en la crisi del 2008. “Molta gent es pensa que això és la crisi del 2008 i han començat a obrir botigues compro oro i a especular, però això no és cert”, comenta l’Àngel López, propietari d’un establiment de compra venda d’or. Explica que les persones que s’acosten a la botiga per vendre les seves joies són més o menys les mateixes que abans de la pandèmia del coronavirus.

López explica que, a més, en les últimes setmanes, el valor de l’or ha baixat. Per tant, qui en té i el vol vendre, prefereix guardar-lo per quan es pagui millor. De fet, assegura que molts dies obre la botiga, però no compra gens d’or. Com a molt, fa alguna venda.

Segona mà, una alternativa més econòmica

Els va una mica millor en una botiga de compra venda de productes de segona mà del carrer de Floridablanca. Tot i això, asseguren que és un any estrany, ja que les restriccions de mobilitat han limitat l’accés de molts clients. La Beatriz Escolano, responsable de la botiga, explica que, en els caps de setmana de confinament municipal, han tingut dinàmiques més pròpies d’una botiga de barri enlloc d’una del centre de la ciutat.

Tot i això, diu que, quan s’ha permès la mobilitat, sí que s’hi ha apropat gent de fora de la ciutat perquè aquest any “hi ha molta gent que s’ha quedat sense feina o que ha cobrat menys i que realment necessita productes més econòmics” i, per això, opten pels de segona mà.

Els equipaments informàtics, productes estrella

El producte estrella d’aquestes festes, diu Escolano, són els equipaments informàtics, sobretot els ordinadors portàtils per poder treballar o estudiar des de casa. Tot i això, assegura que el balanç de l’any encara és negatiu: durant el confinament del març, van baixar molt els ingressos, tot i mantenir un servei de venda a distància i ara intenten remuntar per no tancar l’any amb pèrdues.