Balanç Serveis Socials 2020

Treballadors dels Serveis Socials de l’Ajuntament de Barcelona han presentat una querella contra l’exgerent de l’IMSS Laia Claverol, acusant-la d’un delicte de prevaricació administrativa i malversació de cabals públics. La junta de personal i el comitè d’empresa denuncien que Claverol ha atorgat gratificacions a un centenar de treballadors (l’11 % de la plantilla aproximadament) de forma arbitrària. La majoria de les persones beneficiàries, diuen, són “càrrecs directius o de gestió” i es queixen que ells també van fer hores extres i que no se’ls ha recompensat en cap cas.

Els empleats municipals han volgut mostrar així la seva “ferma oposició” al pagament d’aquestes gratificacions que, creuen, estan “disfressades com hores extres”. Critiquen que s’hagin atorgat “de manera unilateral”, sense comunicar-ho i sense “criteris objectius i objectivables”. Afegeixen que amb una major transparència, s’hagués pogut facilitar que qualsevol treballador que demostrés haver treballat més hores pogués accedir a aquestes mateixes gratificacions.

De fet, els representants d’aquests treballadors expliquen que ja el maig del 2020, poc després de l’esclat de la crisi sanitària, van sol·licitar una gratificació “per a totes les professionals que han estat atenent i suportant els efectes crítics que ha generat aquesta pandèmia”. “Mai no es va preveure per part de l’IMSS aquesta demanda com un acte de justícia i reconeixement equitatiu“, afegeix el comunitat de la junta de personal i el comitè d’empresa.

Drets Socials justifica els diners per les hores extra

La tinença d’alcaldia de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI ha justificat l’atorgament d’aquestes gratificacions: asseguren que un total de 123 persones van fer “dedicacions extraordinàries en caps de setmana” entre el març i el juny del 2020 a causa de la pandèmia. Fonts municipals apunten que a l’estiu es va establir un “criteri objectiu” per pagar les hores extraordinàries per a aquests treballadors que, afegeixen, “en tot un mes van descansar com a molt quatre dies“.

A més, des del consistori lamenten la presentació d’una querella que, creuen, no té “cap base que la justifiqui”. En aquest sentit, l’àrea de Drets Socals ha volgut transmetre “tot el suport” a la gerent de l’IMSS.