Treballadors i educadors socials de centres d’arreu de Barcelona s’han concentrat aquest dilluns al matí a la plaça Sant Jaume per exigir a l’Ajuntament de Barcelona deixar de formar part de les comitives judicials dels desnonaments.

Es tracta de la segona vaga convocada pels treballadors socials, tot i que és la primera que aglutina tots els centres socials de Barcelona. En primera instància, la vaga va ser només convocada pels centres socials de Raval Sud i Nord, però en aquesta ocasió la protesta s’ha fet extensiva a tota la ciutat. La convocatòria compta amb el suport de tots els sindicats presents a l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) de Barcelona.

Serveis Socials demana més recursos i un canvi de model

Entre les demandes dels treballadors de Serveis Socials per la vaga convocada hi ha millores econòmiques, increment de personal administratiu i una millora dels recursos materials i informàtics. A més a més, l’Assemblea de Treballadors i Treballadores de l’IMSS, també amb el suport de la Junta de Personal de l’Ajuntament de Barcelona, reclama un canvi de model de l’atenció de l’IMSS, per passar d’un model assistencial a un de preventiu.

L’origen de l’aturada es va veure impulsat per les accions que grups de defensa de l’habitatge van fer contra diverses seus de Serveis Socials. Fins a cinc centres van rebre atacs i, en el cas del de les Corts, hi va aparèixer una pintada que deia “O amb nosaltres o contra nosaltres”.

Els aldarulls durant l‘intent d’ocupació a la seu de Serveis Socials del Raval, on els activistes van ser agredits amb gas pebre, també han accelerat la convocatòria de la vaga.

Fa tres anys Serveis Socials ja van demanar deixar de ser còmplices dels desnonaments

La demanda per part de Serveis Socials de no voler “ser còmplices dels desnonaments” ja s’havia fet l’any 2018. La llavors tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, va dir que “els treballadors socials estan per prevenir els desnonaments o per trobar solucions després, però no per acompanyar una comitiva judicial”. La presència de Serveis Socials a les comitives judicials dels desnonaments va començar el 2013 per un acord entre Ajuntament i Jutjats de Barcelona.