Els sindicats policials han tornat a defensar la seva feina després d’un cap de setmana que ha deixat imatges polèmiques a les festes de Sants. Milers de persones es van concentrar per beure alcohol al Parc de l’Espanya Industrial, sense distàncies ni mascaretes, i quan la policia va començar a desallotjar-los, un grup de persones s’hi va enfrontar: van llançar-los ampolles de vidre i els agents van intervenir amb cops de porra.

Dies abans, les primeres nits de festes al barri, ja hi havia hagut moments de tensió, però els enfrontaments entre la policia i la gent a les botellades van intensificar-se divendres i dissabte. El portaveu del sindicat SAPOL de la Guàrdia Urbana, Jordi Rodríguez Lima, s’ha queixat que des de principis d’estiu es produeixen aquestes imatges i que es podia haver previst un dispositiu més gran de cara a les festes majors. Ara bé, assegura que reforçar els equips, tot i ser necessari, no és suficient per fer fora els milers de persones que es concentren durant les botellades. “És una societat que no sembla madura. Tot és disbauxa i no té cap sentit. I la culpa no és només de l’Ajuntament de Barcelona o de la Generalitat: el Govern espanyol tampoc no ha assumit responsabilitats”, ha dit.

És una societat que no sembla madura. Tot és disbauxa i no té cap sentit
Jordi Rodríguez Lima, portaveu del sindicat SAPOL de la Guàrdia Urbana

Lamenten que agredir els agents “és gratuït”

En la mateixa línia s’ha pronunciat el portaveu del sindicat USPAC, Albert Palacio: “No pots marcar una normativa [tancament de l’oci nocturn i restricció d’horaris] sense saber si la pots fer efectiva. Fan una norma per dir que han fet alguna cosa i, després, els altres [cossos policials] ja s’espavilaran”, ha lamentat.

Palacio ha afirmat que els Mossos han anat desbordats tot l’estiu i que la percepció del cos és que sembla que agredir els agents “és gratuït”: “La violència s’ha desmadrat. I no només a Barcelona, en altres ciutats de Catalunya també”, ha assegurat.

Crida a la prevenció abans que a la reacció

Des d’USPAC i el sindicat CSIF demanen més efectius i material per poder fer front a la gentada de les botellades. El portaveu de CSIF Guàrdia Urbana, Eugenio Zambrano, acusa el govern municipal de no condemnar de manera contundent la pràctica de beure alcohol al carrer i demana la dimissió del tinent d’alcalde en Seguretat, Albert Batlle: “No s’està fent una actuació des de la prevenció, sinó que s’està actuant més aviat com a reacció”, ha lamentat.

Al llarg del cap de setmana, els Mossos van detenir dues persones per desordres públics i atemptat a l’autoritat i també hi van haver almenys cinc persones ferides, tres per baralles i incidents durant les botellades i dues més que van caure d’un mur quan fugien de la policia. També van resultar ferits lleus sis agents dels Mossos durant el desallotjament a Sants.