En un comunicat sense precedents, tots els sindicats dels Mossos d’Esquadra s’han unit per reclamar una reunió “d’extremada urgència” amb el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, després dels nombrosos aldarulls que s’han produït en les protestes per reclamar la llibertat de Pablo Hasél. Una petició a la qual ja hi ha respost Interior, que ha acceptat reunir-se amb els sindicats aquest mateix diumenge a les 11 h. Els representants sindicals dels Mossos alerten que els ànims estan “molt crispats” i confessen que les organitzacions que vetllen per la pau social al cos de la policia catalana “estan ja en el límit assumible per poder-la garantir”.

Els sindicats —vuit, en total— reclamen solucions per a una situació en què senten que hi ha “manca de suport institucional“, confessen que se senten desemparats i troben a faltar “una contundència clara a l’hora de condemnar la violència. Imma Viudes, portaveu de SAP-Fepol, afirma que “necessitem reunir-nos amb el conseller per valorar de quina manera pensa resoldre aquesta situació tan extrema que tenim dins el cos”.

Hi ha un ambient de crispació general. Veuen que a més de ser la diana dels violents també són diana política. ”
Imma Viudes, portaveu de sindicat SAP-FEPOL

“Estem al límit i no descartem res”

A la pregunta sobre si es plantegen iniciar una vaga de zel, Viudes ha respost que “estem al límit i no descartem res“. L’afirmació arriba en un context de protestes i aldarulls diaris en diverses ciutats catalanes que, en alguns casos, han desencadenat en atacs directes contra els cossos policials. Aquest divendres es va produir un enfrontament entre els manifestants i la Guàrdia Urbana davant de la comissaria de la Rambla i es van registrar atacs amb pirotècnia a la delegació del cos a Vilafranca del Penedès; la primera nit de mobilitzacions, dimarts, es van produir destrosses nombroses a la comissaria de Vic.

Reclamen eines més efectives

El debat sobre l’ús dels projectils de foam s’ha reobert després que aquest dimarts una noia perdés un ull presumptament després de rebre l’impacte d’una bala. Des dels sindicats afirmen que necessiten eines “més efectives” i asseguren que en les protestes postsentència de 2019 es van produir errors perquè no disposaven de mitjans suficients.