El secretari general de la Confederació Espanyola de Policia (CEP) de la Policia Nacional, Sebastián Hernández, ha dit, en un debat al programa ‘El matí de Barcelona‘, que està disposat a retirar les pilotes de goma. 

Es tracta del material antidisturbi, prohibit al Parlament l’any 2014 per als Mossos, que utilitza la policia espanyola per dissoldre manifestacions en moments d’aldarulls greus. En les darreres protestes arran de la sentència del procés, quatre persones han perdut l’ull per l’impacte d’una pilota de goma. Durant el referèndum de l’1 d’octubre, Roger Español també va perdre la visió d’un ull per l’impacte d’aquest projectil.

Rodríguez s’ha compromès amb l’advocat d’Irídia, Andrés García Berrio, a lluitar-hi en contra, però ha posat com a contrapartida que el Codi penal castigui “severament” els atemptats contra els agents.

Irídia i Stop Bales de Goma han celebrat la predisposició del sindicat. Carles Guillot, de Stop Bales de Goma, ha dit que recuperaran la seva declaració quan plantegin la qüestió al Congrés dels Diputats.

Paral·lelament, d’una banda, aquesta setmana el ministre de l’Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, ha lamentat les lesions oculars, però alhora ha rebutjat que s’hagin vulnerat els protocols policials.

D’altra banda, els Mossos han anunciat l’auditoria més extensa feta fins ara que, de moment, investigarà almenys 15 actuacions que podrien ser irregulars. El sindicat majoritari dels Mossos va proposar revisar el model d’ordre públic perquè, segons va apuntar al programa ‘bàsics’, els projectils d’escuma resulten insuficients.