Els Mossos d’Esquadra volen que el Parlament de Catalunya revisi el model d’ordre públic, segons el qual el cos policial té prohibit l’ús de pilotes de goma, una prohibició que es va aprovar després que una ciutadana, Ester Quintana, va perdre un ull durant les càrregues policials que hi va haver en una manifestació l’any 2012.

La portaveu del sindicat SAP-Fepol, Imma Viudes, ha dit a betevé que els disturbis de l’última setmana han “acreditat quines eines no funcionen” davant d’alguns grups violents. Es refereix als projectils d’escuma amb què actuen els agents antiavalots dels Mossos si la situació ho requereix i que, segons Viudes, són insuficients: “Intentant dissoldre aquestes masses violentes és cert, i hem de ser honestos, que els projectils de ‘foam’ no són suficientment efectius. Haurem de seure tots plegats i debatre novament quina necessitat real tenim per posar fi a aquestes deficiències. Haurem de veure quines són les eines“, ha insistit Viudes.

“Hem detectat que hi ha violents tan organitzats que van directament a atacar la policia i que poden provocar lesions, fins i tot, mortals”

La portaveu del sindicat ha posat com a exemple l’episodi que es va viure a l’Aeroport de Barcelona-el Prat la primera nit després de la sentència del procés, quan la Policia Nacional sí que va disparar pilotes de goma per dissoldre un grup “violent”: “Hem detectat que hi ha violents tan organitzats que van directament a atacar la policia i que poden provocar lesions, fins i tot, mortals”, ha defensat.

La policia està desbordada

Viudes ha reconegut que els agents antiavalots han estat desbordats i n’ha posat com a exemple la nit en què un grup de joves van assaltar tres comerços a la plaça d’Urquinaona, aprofitant els aldarulls del moment. La portaveu del sindicat SAP-Fepol ha assegurat que van ser agents dels Mossos que habitualment patrullen els carrers, que no van equipats per a aquestes situacions, els que van intentar frenar els nois perquè els antidisturbis estaven “desbordats”. En aquest sentit ha assegurat que el reforç de la Policia Nacional ha ajudat a evitar “mals majors”.