El fet que un agent antiavalots de la Policia Nacional resultés ferit molt greu al carrer de Jonqueres, durant l’actuació policial el divendres 18 d’octubre per la vaga general, va fer augmentar el nerviosisme dels policies, segons l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans. La criminòloga Sheila Marín explica que “van descarregar la seva ira contra les persones detingudes” i els “van fer pagar”. De fet, explica que un agent va amenaçar de mort una de les detingudes: “Si hi ha d’haver algun mort, serà de la banda dels detinguts”, li va dir.

Marín, a través de l’observatori, ha entrevistat 11 dels detinguts que van ingressar en presó preventiva i denuncia que hi va haver maltractaments i tracte vexatori envers als detinguts a la prefectura de la via Laietana, que titlla de “punt negre” per les possibles males praxis policials. Asseguren que van ser colpejats, sobretot els homes, i els van fer agenollar-se a terra de cara a la paret i que van estar molta estona sense advocat i sense menjar ni beure enmig de passadissos de la comissaria.

Els trasllats, un altre punt cec

Un altre punt negre de l’actuació policial, segons l’observatori, són les furgonetes que els van traslladar a la comissaria de la Verneda o als jutjats de guàrdia. Diuen que van anar emmanillats i sense cinturó, cosa que els feia caure del seient. També expliquen que a alguns els van traslladar estirats a terra i que van estar molta estona dins dels vehicles amb altres arrestats, cosa que els va dificultar la respiració.

Ara bé, Marín veu molt difícil provar aquestes pràctiques davant d’un jutge perquè dins les furgonetes no hi ha càmeres de videovigilància. “El problema és que és un relat que només pot sustentar la persona que l’ha patit”, admet.

Furgonetes Policia Nacional

La Policia Nacional fa el símil amb la “kale borroka”

Fonts de la Policia Nacional consultades per betevé han evitat pronunciar-se sobre aquestes denúncies, que, asseguren, són una “pràctica habitual de col·lectius radicals” dedicats al vandalisme similars a la “kale borroka”.

L’observatori té previst presentar un informe a l’ONU i al Consell d’Europa, en què també inclourà maltractament psicològic a les comissaries. Asseguren que dos detinguts a Tarragona i a Girona van dormir amb l’himne d’Espanya de fons i no van poder parlar català amb els seus familiars.