‘El patrimoni industrial del Poblenou, Barcelona’ és la darrera publicació del col·lectiu d’arquitectes El globus vermell. Un projecte que ha sortit a la llum gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació BIT.

Un plànol guia disponible en línia

La publicació es pot descarregar gratuïtament de la pàgina web de l’entitat i també es pot comprar en versió paper per 3 euros. N’han fet quatre edicions en català, castellà, anglès i francès. El plànol guia recull els 80 edificis catalogats, amb diferent grau de protecció, del Poblenou industrial.

A la publicació apareixen dades de les antigues fàbriques com l’arquitecte original i l’estudi que ha reformat l’edifici, el nivell de protecció de cada immoble o l’ús de l’espai actual. Les antigues fàbriques es troben repartides per sis dels 10 barris del districte de Sant Martí, especialment el Poblenou, però també Provençals del Poblenou o el Besòs i el Maresme, entre d’altres.

Visita a tres emplaçament

L’arquitecte Joan Vitòria, d’El globus vermell, ha acompanyat un equip de betevé per tres dels edificis que apareixen al mapa.

Can Framis, que era originàriament una indústria d’acabats tèxtils, actualment acull la col·lecció de pintura catalana contemporània de la Fundació Vila Casas. Vitòria destaca que “el que acaba de tancar el pati és un edifici nou que uneix els dos edificis antics“.

Respecte a Ca l’Aranyó, el Campus de Comunicació de la UPF actual, que antigament era una fàbrica de filats i teixits, l’arquitecte d’El globus vermell explica que es tracta de “l’única xemeneia a la qual se li ha donat un nou ús”. Actualment funciona per evacuar els vapors de Districlima.

Pel que fa a l’antiga seu de la cooperativa Pau i Justícia, la Sala Beckett actual, Joan Vitòria explica que a la reforma de l’edifici, que va fer Jordi Badia (BAAS) el 2011, “hi ha un joc de moviment d’elements. Portes, finestres o cornises que canvien de posició”.

Sobre El globus vermell

Aquest col·lectiu d’arquitectes es va crear l’any 2008 i des d’aleshores té la seu a la Nau Ivanow, ubicada al barri de la Sagrera. “Els impulsors d’aquest col·lectiu som arquitectes que compaginem la feina pròpia de projectistes amb la recerca, la docència universitària, la gestió cultural i la divulgació sobre l’arquitectura i la ciutat, amb l’objectiu de formar una ciutadania crítica i exigent envers l’entorn urbà, la qual pugui tenir un rol principal en la construcció de la ciutat”. Una definició que recullen a la seva pàgina web.