Ni un sol dia sense protestes al carrer. Una part de la societat catalana continua mobilitzada quan fa un mes de la sentència del judici del procés, que va condemnar a gairebé 100 anys de presó els líders independentistes per un delicte de sedició per l’organització del referèndum de l’1 d’octubre. Només conèixer la sentència, molts ciutadans van sortir espontàniament a protestar i, des d’aquell 14 d’octubre, la mobilització no s’ha aturat.

14 d’octubre: Crida de Tsunami a col·lapsar l’aeroport

Unes hores després de saber-se la sentència del Suprem, Tsunami Democràtic va anunciar la seva primera acció: aturar l’activitat a l’aeroport de Barcelona. La crida es va fer al migdia, i milers de persones hi van respondre. L’efecte va col·lapsar el transport públic i, fins i tot, hi va haver qui hi va arribar a peu i va tallar el trànsit dels accessos per carretera. La protesta, que va ser massiva, va derivar en les primeres càrregues policials per desallotjar la infraestructura i els primers ferits. En total, es van cancel·lar 108 vols.

Milers de persones es concentren a l'aeroport contra la sentència del procés

 

D’altra banda, el primer dia de conèixer la sentència els veïns van tallar l’avinguda Meridiana al vespre i ho han continuat fent cada dia. És la única protesta que s’ha mantingut des del 14 d’octubre.

15 d’octubre: mobilitzacions al centre de Barcelona

L’endemà de l’acció a l’aeroport van començar les protestes al centre de la ciutat. Va ser una setmana d’aldarulls durant totes les nits amb barricades, llançaments a la policia i també tècniques policials molt qüestionades com l’ús de pilotes de goma per part de la Policia Nacional. Els enfrontaments van provocar nombrosos ferits i també detinguts i van tenir com a epicentre el passeig de Gràcia, la Delegació del Govern, la plaça d’Urquinaona i la via Laietana.

 

aldarulls urquinaona

16 al 18 d’octubre: Marxes per la Llibertat

En paral·lel a aquestes protestes al carrer, l’ANC va convocar cinc marxes de protesta des de Girona, Vic, Berga, Tàrrega i Tarragona, que van confluir el 18 d’octubre a Barcelona, coincidint amb la convocatòria d’una vaga general. Sota el nom de Marxes per la Llibertat, les caminades es van fer en tres dies i van recórrer 100 quilòmetres cadascuna. Van arribar a Barcelona convertides en tres columnes que van desbordar la ciutat.

18 d’octubre: vaga general i aldarulls a Urquinaona

Les marxes convocades per l’ANC van arribar a la ciutat en plena vaga general convocada per la Intersindical-CSC i la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC). La jornada d’aturades va culminar amb una manifestació a la confluència de l’avinguda Diagonal amb els Jardinets de Gràcia en què van participar mig milió de persones.

manifestació vaga general

Després de la manifestació, a la tarda, es van registrar greus aldarulls a la plaça d’Urquinaona i els voltants amb importants destrosses en el mobiliari urbà i nombrosos ferits i detinguts. Durant les càrregues policials els Mossos van utilitzar per primer cop el camió hidrant per dispersar als concentrats.

26 d’octubre: Manifestació contra la sentència

L’ANC i Òmnium Cultural també van convocar una manifestació per protestar contra la sentència que va aplegar 350.000 persones. La marxa es va fer pel carrer de la Marina.

Manifestació Marina

30 d’octubre: acampada d’estudiants a Universitat

El estudiants són dels col·lectius que més s’ha mobilitzat durant l’últim mes postsentència. La protesta més visible ha estat l’acampada a la plaça de la Universitat, que va començar el 30 d’octubre i, malgrat la pluja i algunes desavinences entre els joves, encara ara hi continua. Al llarg de les darreres setmanes, però, també han protagonitzat manifestacions massives i vagues a les aules contra la sentència del procés. Algunes universitats hi han pres part, com la UB, que va signar un manifest de rebuig de les condemnes als líders independentistes.

4 de novembre: protestes contra el rei Felip VI

La visita del rei Felip VI a Barcelona amb motiu del lliurament dels premis Fundació Princesa de Girona va desencadenar protestes al capdamunt de l’avinguda Diagonal. El diumenge 3 de novembre, abans que comencés l’entrega, centenars de persones ja van participar en una sorollosa cassolada a les portes del Palau de Congressos de Catalunya, ubicació de l’acte.

L’endemà l’escena es va repetir amb més contundència: centenars de concentrats es van unir a la Diagonal en rebuig de la presència del monarca a la ciutat. S’hi va desplegar un fort dispositiu policial, que va blindar completament el Palau.

Cassolada contra el rei al Palau de Congressos

9 de novembre: jornada de reflexió atípica

El moviment Tsunami Democràtic va anunciar mobilitzacions durant la jornada de reflexió, el dia abans de les eleccions generals del 10-N. I així va ser: centenars de persones es van concentrar a la plaça de la Universitat i a ciutats d’arreu de Catalunya en una jornada de protesta pacífica.

Concerts del Tsunami Democràtic

Cap al vespre, els CDR s’hi van sumar a Barcelona i, en aquesta convocatòria, es van viure certs moments de tensió amb els Mossos d’Esquadra, que van impedir que els manifestants arribessin a la plaça d’Urquinaona.

11 de novembre: Tsunami talla l’AP-7

Aquesta setmana, Tsunami Democràtic ha tornat a moure fitxa. Durant gairebé tres dies, va fer una crida a tothom qui pogués a concentrar-se a la Jonquera, a la frontera entre Catalunya i França. S’ha tallat el trànsit de l’AP-7 durant moltes hores i, malgrat el fred, fins i tot diverses persones hi han passat la nit. La Gendarmeria francesa i les policies catalana i espanyola va desallotjar la protesta aquest dimarts, i es va traslladar a la mateixa autopista, però a l’atura de Salt (Girona).

Mossos desallotgen Ap-7 a Girona.

Finalment, aquest dimecres els Mossos d’Esquadra van dissoldre del tot els concentrats. Pel que fa a Barcelona, les protestes continuen pràcticament cada tarda, en bona mesura convocades i animades pels CDR.