PIMEC i Foment del Treball alerten que si les administracions no fan un pla de xoc econòmic efectiu, set de cada 10 empreses del sector comercial, la restauració i els serveis podrien acabar presentant un preconcurs o concurs de creditors. Segons les patronals, hauria de ser el mateix executiu espanyol el que proporcioni les eines adients per tal “d’impedir la mort del teixit productiu”. En aquesta línia, demanen la suspensió  immediata del pagament d’impostos com l’IVA, l’IRPF, l’impost de societats, les cotitzacions a la Seguretat Social i les quotes dels autònoms. També reclamen l’accés àgil i total a línies de crèdit que reforcin la liquiditat d’aquests negocis.

El petit comerç demana obrir només sals matins

Des de PIMEC Comerç, el seu president, Àlex Goñi, diu que la situació per al petit comerç és “molt greu”, i tot i que no creu que acabin tancant el 70 % de les empreses, sí que assegura que tindran “molts problemes per tirar endavant”.

En una entrevista aquest dijous a betevé, Goñi ha demanat que el petit comerç que pot obrir en aquest estat d’alarma, com el dedicat a l’alimentació, pugui obrir només als matins, de vuit del matí a tres de la tarda. El president de PIMEC Comerç defensa aquesta mesura “per no estar exposats tot el dia” al risc de contreure el coronavirus. Alerta que si els comerciants es posen malalts “hi haurà un problema de veritat” perquè es posarà en risc l’abastiment d’aliments a la població.

Aquesta modificació horària, de només obrir als matins, Goñi també la reclama per als 40 mercats municipals, 36 dels quals ja s’han posicionat a favor d’aquesta mesura. PIMEC Comerç defensa que “hi hem de ser però no cal fer-ho fins a les vuit de la nit”. Goñi afeigeix que si tanquen a la tarda també contribuiran que hi hagi menys moviment de persones al carrer.

 L’altra cara de la moneda: Amazon

La situació que viu el petit comerç contrasta amb l’alt rendiment que estan traient de la situació algunes grans empreses. És el cas de la multinacional Amazon. Segons fonts sindicals, el centre del Prat treballa a un ritme molt superior a l’habitual i, de fet, els treballadors han de fer una hora més al dia. A més, asseguren, s’ha hagut de reforçar la plantilla amb un centenar de persones.