La sentència del judici del procés és imminent i ja fa dies que el compte enrere està en marxa. La data clau, el 16 d’octubre, dia en què farà dos anys que Jordi Sànchez i Jordi Cuixart van entrar en presó preventiva. Tot i que la fiscalia ja ha demanat una vista per decidir si se’n prorroga la presó provisional, les primeres filtracions avancen quin serà el veredicte del judici i quan sortirà. Dos diaris, l”Ara’ i ‘El País’, afirmen que el tribunal condemnarà els líders independentistes per sedició i no per rebel·lió. L”Ara’ concreta que la sentència es notificarà aquest dilluns, 14 d’octubre.

Els set magistrats encarregats de redactar el veredicte, que va quedar vist per a sentència el 12 de juny, han acabat les seves deliberacions, segons aquestes informacions, i ara estan ultimant la redacció dels 12 exemplars de la sentència per a cadascun dels acusats. En aquest sentit, l’article del diari ‘Ara’ afegeix que funcionaris judicials entregaran en mà la resolució als acusats que estan a la presó i també als domicilis de Carles Mundó, Mertixell Borràs i Santi Vila.

No hi ha proves que acreditin la rebel·lió

Segons aquest rotatiu, el text descarta el delicte de rebel·lió perquè entén que durant el judici no s’ha pogut acreditar cap aixecament violent i públic per aconseguir la independència de Catalunya. La inexistència de proves sobre aquest pla i la no-violència en la multitudinària concentració del 20 de setembre i en el referèndum de l’1 d’octubre, han portat els magistrats, segons el diari, a descartar la rebel·lió.

En canvi, el tribunal sí que ha entès que hi havia un pla d’independència de les institucions, govern i Parlament, i les entitats sobiranistes per desbordar el marc legal i constitucionals amb una mobilització que va adquirir característiques tumultuàries.

L’altre diari que avança el veredicte, ‘El País’, també diu que el Suprem descarta la condemna per rebel·lió consumada i que es decanta per la sedició, l’acusació que va fer durant el judici l’Advocacia de l’Estat amb peticions de pena de fins a 12 anys de presó.

El rotatiu madrileny apunta també que les penes i els delictes seran específics per a cadascun dels 12 processats segons el seu grau d’implicació. A més, afegeix que la sentència, per a la qual el tribunal vol la unanimitat, tindrà almenys nou condemnes.