El president de l’Equador, Lenín Moreno, ha retirat els ajuts públics als carburants entre altres mesures de retallada. La població civil ha sortit al carrer per manifestar-se massivament a les dues ciutats principals, Quito i Guayaquil. La resposta del Govern ha estat la repressió policial i l’executiu de Moreno per ara no fa marxa enrere. A Barcelona viuen 7.814 persones provinents de l’Equador. Totes tenen família, amics, coneguts i lligams amb el seu país d’origen. Per això viuen amb preocupació les manifestacions, els disturbis i les càrregues policials dels darrers dies.

Erika Jaramillo, per exemple, és a Barcelona des de fa 16 anys i treballa en un restaurant equatorià. Confessa que l’angoixa la situació de l’Equador i vol que el seu fill, de 18 anys, es reuneixi amb ella. “Ell té 18 anys i té moltes ganes de venir, i ara encara més, amb tot el que està passant, la situació allà fa por, ara per ara no hi té cap futur”, explica la cuinera.

Informació a través de les xarxes

A banda d’allò que els expliquen els familiars, moltes persones s’informen a través de les xarxes socials. Les càrregues contra els manifestants s’han convertit en el principal tema de conversa. No és difícil conèixer algú que s’hi hagi vist implicat i les noves tecnologies contribueixen a escampar imatges impactants. Per tot plegat, alguns fins i tot es replantegen ajornar un viatge al seu país natal. “Volia anar-hi al desembre però m’ho he de pensar, hauria d’estar tot més estable, el meu germà hi va viatjar fa dos dies i no ha pogut anar al poble, les carreteres estan tancades“, explica Eloy Mera, propietari del restaurant equatorià El Ñaño.

Suport malgrat la distància

El president de l’Associació de Joves Equatorians de Barcelona, Luis Villacres, confessa que li agradaria ser a l’Equador per ajudar els seus compatriotes. De fet, els seus familiars són transportistes i es veuen molt afectats per les mesures del Govern. “Es veuen obligats a anar a les manifestacions, no poden subsistir amb la pujada del combustible, ha pujat un 123 %, no és una pujada petita, és més del doble del preu”, afirma.

Tot i els milers de quilòmetres de distància, els equatorians a Barcelona volen aportar el seu granet de sorra. Han convocat una manifestació aquest divendres a les 18 h a la plaça de Catalunya contra les càrregues de la policia equatoriana.