Les últimes dades diuen que a Barcelona hi ha més d’un miler de persones que dormen cada nit al carrer. Quan la temperatura baixa, com ha passat en els darrers dies, la situació s’agreuja. Per això, les entitats demanen un canvi en els protocols d’atenció als sensellar i més recursos per a aquest problema.

Raquel Sancho, membre de la Comunitat de Sant Egidi, creu que els operatius d’emergència preparats per al fred haurien de romandre durant els mesos de desembre, gener i febrer, de manera que les persones sense sostre tinguin més allotjaments disponibles durant l’hivern. En aquest sentit, ha lamentat que en les últimes dues setmanes hagin mort dues persones sense llar a causa del fred intens a les ciutats de Tarragona i València.

L’Associació Social Yaya Luisa es dedica a l’atenció de persones sense sostre. La nit de dilluns, que va ser la més freda de l’hivern a alguns barris de la ciutat, l’entitat va atendre algunes persones a causa de la baixa temperatura. Assegura que va ser una nit difícil. També lamenta que durant l’hivern no hi hagi allotjaments suficients per acollir totes les persones que no tenen llar. En la mateixa línia se situa Arrels Fundació, que diu que el fred “no és cap novetat”. En aquest sentit, creu que l’Administració podria fer més per acollir persones sense sostre i no esperar a activar la situació d’emergència quan la temperatura baixa fins als zero graus.

Tot i la nit freda que es va viure a la ciutat -a l’Observatori Fabra es va enregistrar un grau negatiu de temperatura-, l’Ajuntament no va activar l’operació Fred. Això sí, va mantenir obert el centre d’estades breus al carrer de la Llacuna.