El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha explicat que l’OMD no només servirà per agrupar dades i fer-les públiques als ciutadans, sinó també “per donar respostes ràpides i coherents perquè el govern municipal millori les polítiques públiques“. En aquest sentit, l’equip de la nova oficina veu les dades com “una infraestructura pública de la ciutat, com la llum o l’aigua”.

L’OMD vol impulsar i coordinar la “gestió eficient” de les dades dins del consistori. Per això, aquestes es captaran i s’emmagatzemaran, s’analitzaran i finalment es difondran els resultats obtinguts. En aquest sentit, les dades seran obertes a ciutadans, empreses, centres de recerca i universitats. “No servirà només per aconseguir un govern més eficaç, sinó també per fer-lo més transparent i més obert a la ciutadania o empreses”. Segons ha explicat el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, això permetrà millorar el control i la fiscalització dels barcelonins sobre l’actuació del govern municipal.

Segons ha explicat Màrius Boada, director de l’Oficina Municipal de Dades, aquestes dades estan ara fragmentades i distribuïdes en diversos portals web, com l’Open Data BCN, d’estadística, el Barcelona Economia… En aquest sentit, l’OMD vol agrupar les dades en una única plataforma per tal que ciutadans, empreses i l’àmbit de la innovació -universitats i grups de recerca- puguin trobar-les, consultar-les i treballar-les.

La creació d’un índex de gentrificació

Tot i que ja s’ha anunciat que l’OMD servirà per aplicar polítiques públiques de medi ambient, urbanisme o mobilitat, ni el govern municipal ni l’equip directiu de l’oficina han donat gaires detalls sobre amb quines dades es treballarà. L’únic que ha transcendit de la sessió de treball celebrada aquest dilluns és que l’Ajuntament ha creat un índex per estudiar en quines zones de la ciutat la gentrificació té major incidència.

Segons l’equip municipal, la nova Oficina Municipal de Dades evitarà vulnerar el dret de privacitat dels ciutadans. Per això es crearà la figura del delegat de protecció de dades, que vetllarà pel compliment de normatives europees d’aquest àmbit.