L’exjutge i exsenador d’Esquerra Santi Vidal ha admès que en les conferències polítiques d’ERC i l’ANC va dir coses que no s’ajusten a la realitat i que cal contextualitzar-les en el marc d’un míting polític en què es fan declaracions atrevides. És el que ha dit davant el Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona, que l’ha citat a declarar com a investigat arran d’una querella que va presentar Vox per dir que l’executiu català disposava de manera il·legal de les dades fiscals de tots els catalans.

Vidal ha declarat durant 45 minuts i només ha contestat a les preguntes de la seva advocada. Segons fonts judicials, al llarg de la declaració ha explicat que el que va dir en diverses xerrades polítiques sobre les dades fiscals dels catalans no es correspon amb la realitat i que no és cert. Ha dit que té a veure amb plantejaments i hipòtesis de futur del partit que s’emmarquen en una interpel·lació que li van fer atrevida. Aquestes declaracions van obligar Santi Vidal a renunciar com a senador, que aleshores ja havia quedat apartat durant tres anys de la carrera judicial per redactar un esborrany de la Constitució catalana. De fet, aquest març s’hauria de tornar a incorporar i ja ho ha sol·licitat el Consell General del Poder Judicial.

Després de Vidal, ha comparegut el jurista i exmagistrat del Tribunal Constitucional Carles Viver Pi-Sunyer, que ha contestat al seu advocat, la fiscalia i l’Advocacia de l’Estat. Segons fonts judicials, Pi-Sunyer ha explicat que era l’assessor jurídic del govern de la Generalitat i que va actuar com a tècnic de l’Administració en diversos departaments per construir estructures d’estat com les lleis de desconnexió. Ha afirmat però que sempre els va advertir que no podien executar res ni publicar-ho al DOGC perquè el TC ho havia prohibit.

El jutge investiga tant Vidal com Pi-Sunyer pels delictes de rebel·lió, sedició, malversació de fons públics, desobediència i revelació de secrets arran d’una querella del partit d’ultradreta Vox. Es tracta del mateix magistrat que va ordenar els escorcolls del 20 de setembre a la seu d’Economia.

Primers empresaris investigats per l’1-O

Aquest dimarts el mateix jutjat que ha pres declaració a Vidal i Pi-Sunyer ha citat a declarar els primers empresaris com a responsables dels preparatius de l’1-O. Es tracta de quatre directius d’impremtes o empreses de distribució que es van encarregar de la publicitat del referèndum. Compareixeran davant el jutge el proper 7 de març.