L’ACIDH, que acompanya les persones amb intel·ligència límit fins a l’edat adulta, ha fet un pas endavant en aquest projecte pioner que les guia fins a la tercera edat. L’entitat té quatre llars residència i des de fa uns mesos una ha ampliat els horaris. Fins ara, aquests habitatges tutelats obrien de 15 a 9 h ja que era el moment en què els usuaris acabaven les activitats, feines, centres ocupacionals o tallers. Actualment però moltes d’aquestes persones han deixat de treballar, per l’atur o la jubilació. Per adaptar-se a les noves necessitats, l’ACIDH ha ampliat l’horari d’una de les residències, on viuen set persones. Elena Godoy, directora d’Habitatge de l’ACIDH, explica que “hem de flexibilitzar els horaris de la nostra llar, i oferir cobertura les 24 hores perquè puguin romandre a la llar i puguin portar un ritme de vida més tranquil”.

El projecte d’envelliment actiu i saludable també potencia la participació d’activitats que els usuaris fan durant la setmana, ja siguin mentals, físiques o d’oci. Cada usuari pot triar les que més li agradin. Per exemple, Núria Planas, de 61 anys, fa mitja, assisteix al taller d’estimulació cognitiva i ha anat a veure l’espectacle ‘Dirty dancing’. A més, participa en la neteja de la llar: “Nosaltres fem les feines els diumenges i després cadascú un dia fa el menjador, un altre dia fa l’habitació, i ens anem ho combinant així”.

L’ACIDH explica que aquestes persones amb intel·ligència límit acostumen a tenir dificultats socials i que en una residència convencional els usuaris es poden sentir aïllats o sols. Amb aquest projecte pioner mantenen la seva xarxa social durant tota la vida i aconsegueixen ser més autònoms.